Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Drick kaffe för hälsans skull

Bokmärk artikel
Bevisat nyttigt. Men bättre att gå efter vad ens egna kropp säger, tycker Janne Heiskanen och Ida Högström.

Foto: Beatrice Lundborg Bevisat nyttigt. Men bättre att gå efter vad ens egna kropp säger, tycker Janne Heiskanen och Ida Högström.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Visste du att...

… skandinaver konsumerar mest kaffe i hela världen. Sverige kommer som tvåa efter Finland. Vi dricker mellan tre och fem koppar om dagen. Mest kaffe dricker personer över 45 år.

82 procent av svenskarna dricker kaffe på jobbet och av dem hämtar hälften kaffe flera gånger om dagen för att dricka vid sin arbetsplats. 84 procent pratar jobb under kaffepauserna och 37 procent tar en kaffepaus för att tänka över arbetsuppgifter. Detta enligt en ny undersökning, baserad på 1 200 personer, gjord på uppdrag av ett kaffeföretag.

Förr ansågs bryggkaffe nyttigare än kokkaffe, beroende på att vissa ämnen i kokkaffe skulle kunna höja nivåerna av LDL (det dåliga kolesterolet) i blodet. Men eftersom man i de stora studier som gjorts inte kunnat hitta några negativa effekter av kaffe, ens i de länder där man dricker mycket kokkaffe, anses det vara överspelat nu. Det verkar inte spela någon roll vilken sorts kaffe man använder.

Så lever du längre:

» Rök inte.
» Drick måttligt med alkohol.
» Håll vikten.
» Ät mycket frukt och grönt, fullkorn, nötter, fisk och kyckling och vegetabiliska oljor.
» Ät mindre rött kött och mindre snabba kolhydrater som socker, vitt bröd, vitt mjöl, vitt ris, vit pasta.
» Motionera varje dag, minst en halvtimme, gärna en hel.
» Drick ett par tre
koppar kaffe om dagen.

Den har kallats IT-folkets bensin och innehåller det i särklass mest spridda centralstimulerande medlet i världen. Kaffe piggar upp, skärper minnet och koncentrationen och får vår kropp att bränna fett, andas snabbare, producera magsaft och kissa oftare.

Den har kallats IT-folkets bensin och innehåller det i särklass mest spridda centralstimulerande medlet i världen. Kaffe piggar upp, skärper minnet och koncentrationen och får vår kropp att bränna fett, andas snabbare, producera magsaft och kissa oftare.

Tre av fyra svenskar dricker kaffe varje dag i sådana mängder att det på en rad olika sätt påverkar kroppen. Och det gör vi alldeles rätt i. Kaffe är så bra för hälsan att det kan komma att användas som läkemedel i framtiden, enligt nya rön.

– Det finns data som tyder på att några koppar kaffe på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka åldersberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet och en av landets främsta experter på koffein.

Annons:

– Stora befolkningsstudier, där deltagarna följts under lång tid, visar klara belägg för positiva effekter på både Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes.

Djurförsök, liksom kognitiva test bland äldre, visar att koffein kan förbättra tanke- och inlärningsförmågan. Kliniska studier visar att koffeinet dessutom kan hjälpa kroppens immunologiska tumörförsvar.

Tidigare har man trott att koffein skulle kunna utgöra en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Nya, stora epidemiologiska studier, där deltagarna följts under lång tid, visar dock inte på några sådana samband. Visserligen höjer kaffet blodtrycket tillfälligt, men det är snabbt övergående, som när man går i trappor

Enligt en rapport som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, presenterat är kaffe positivt även för personer med diabetes. De som dricker mer än två koppar kaffe varje dag löper mindre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom än de diabetiker som dricker mindre eller inget kaffe alls.

Både parkinson och alzheimer sjukdom innebär att man förlorar funktioner hos nerver i hjärnan.

– Det verkar som om kaffet kan förhindra förlusten av just de nervceller som är viktiga för att kontrollera motoriken, säger Bertil Fredholm, som i över trettio års tid forskat om koffeinets effekter.

Annons:

– Det verkar också som att nervcellernas stödjeceller, gliacellerna, påverkas, vilket gör att man kan hindra försämringen.

Men det gäller att börja tidigt med regelbundet kaffedrickande om det ska ha någon effekt.

– Har man redan begynnande symtom på parkinson eller alzheimer kan man visserligen få en viss lindring, men förlusten av nervceller hejdas inte.

Vad är det då egentligen som händer i kroppen när vi dricker kaffe? Det börjar forskarna nu veta alltmer om.

Koffeinet sätter sig på cellens yta. Där finns också mottagare (receptorer) för ett annat ämne, adenosin, som bildas efter att vi till exempel har arbetat mycket eller fått för litet syre i kroppen. Adenosin är en nedbrytningsprodukt som alltid finns i kroppen, men mängden ökar när kroppens energiproduktion inte hinner med, alltså när vi blir trötta.

Bertil Fredholms forskargrupp har kunnat visa att koffein stimulerar oss genom att det kan sätta sig i vägen för adenosinet på en typ av nervceller i hjärnan som kontrollerar motorik och motivation. Koffeinet kan därmed hämma adenosinets effekter och förhindra att vi känner oss alltför trötta. Koffeinet samverkar dessutom med sådana substanser som påverkar en av hjärnans mest betydesefylla signalsubstanser – dopamin.

Det verkar också som om koffein kan förstärka kroppens försvar mot vissa tumörer, som malignt melanom, coloncancer och prostatacancer.

Förklaringen är att en tumör skapar syrebrist, dels i tumörens mitt men också i omgivande vävnader, vilket leder till att mer adenosin bildas.

– Adenosin trycker ner kroppens immunförsvar. Tillför man koffein, som hämmar adenosinet, kan kroppens försvar stärkas.

Att koffein tycks öka vår förmåga att bränna fett har också med adenosinet att göra.
Vid långvarig och hård ansträngning, som ett maratonlopp eller ett Vasalopp, krävs att fett kan mobiliseras från fettväven till musklerna och hjärtat. Två faktorer bromsar den mobiliseringen: insulin och adenosin.

– Tillför man koffein kan betydelsen av adenosinbromsen minska, vilket kan vara en förklaring till att koffein utnyttjas av långsdistansatleter, säger Bertil Fredholm. Dessutom minskar ju tröttheten.

Men att sitta still och dricka mängder av kaffe för att gå ner i vikt går inte.
– Det krävs att man jobbar också, och anstränger kroppen hårt, för att det ska fungera.
Nackdelarna med kaffe är att dricker man för mycket blir man skärrad, retlig, orolig och får svårt att somna.

Gravida kvinnor bör också vara försiktiga med kaffe.

– Det finns forskningsresultat, baserade på djurförsök, som tyder på att avkomman till mammor som intagit koffein under graviditeten kan få beteendeförändringar, de reagerar kraftigare än andra på centralstimulerande medel, säger Bertil Fredholm. Förändringen tycks kvarstå även en generation senare.

Det läkemedelsföretagen nu försöker få fram är substanser som påverkar adenosinet på samma sätt som koffeinet utan att det ger koffeinets negativa effekter. Främst för att bota sjukdomar som Parkinson.

– Men den verkliga bingoeffekten kommer förstås när man lyckas få fram ett piller som ger västerlandets åldrande befolkning bättre minne.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 644  0 tweets  643 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3860  0 tweets  3860 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: