Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

I maj blommar familjestressen

Bokmärk artikel
Trebarnspappan Håkan Smith kämpar som många andra föräldrar med att hinna med så många barnaktiviteter som möjligt i den hektiska månaden maj.

Foto: Erik Englund Trebarnspappan Håkan Smith kämpar som många andra föräldrar med att hinna med så många barnaktiviteter som möjligt i den hektiska månaden maj.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Tre föräldrar om majstress:

• "Jag upplever inte någon särskild stress i maj. De stressiga perioderna kommer med jämna mellan­rum året om. Det är ju i och för sig en hel del kalas just i maj. Men den största stressen handlar om att man ska ­planera så att barnen får ett bra sommarlov.”

Johanna, 39 år, mamma till två barn, 2 och 13 år, bonusmamma till två barn

• "I maj trycks allt ihop, allt som ska hinna göras innan sommaren. Alla kalas, alla man vill hinna träffa, alla projekt som ska avslutas. Och på det hamnar alla avslutningar. Har man tre barn och alla barnen har ett par aktiviteter var så blir det ganska många avslutningar att gå på. Men eftersom barnen tycker att det är så roligt och viktigt så är det inget man riktigt kan välja bort.

Anna, 37 år, mamma till tre barn, 3, 6 och 9 år

• "Visst händer det lite mer i maj, men inte så att det stör. Just nu är jag föräldraledig med vårt yngsta barn och kan utan stress gå både på föräldrafika på de stora barnens förskola och vara hemma med dem när det är planeringsdag. Men min sambo tycker nog att det är skönt att jag kan ta alla de där grejerna.

Jonas, 33 år, pappa till tre barn, 1, 3 och 5 år

Föräldrafika, uppvisningar, planeringsdagar och skolavslutningar. Håkan Smith är en av många småbarnsföräldrar som har det extra stressigt i maj. ”Jag känner skuld inför barnen om jag inte dyker upp på en familjepicknick.”

Föräldrafika, uppvisningar, planeringsdagar och skolavslutningar. Håkan Smith är en av många småbarnsföräldrar som har det extra stressigt i maj. ”Jag känner skuld inför barnen om jag inte dyker upp på en familjepicknick.”

 

Håkan Smith är pappa till Lova, 8, Elsa, 6, och Fred, 4 år. Den så kallade majstressen sträcker sig egentligen från slutet av april och en bit in i juni, tycker han. Problemet är inte att det är så mycket aktiviteter som han som förälder förväntas delta i. Håkan skulle gärna jobba lite mindre i maj för att kunna vara med på barnens skola, dagis och aktiviteter om det gick.

Annons:

– Men problemet är att maj också är en intensiv jobbmånad. Jag går på så mycket aktiviteter jag kan, men tvingas prioritera lite och stressa ganska mycket.

– Inför barnen kan jag nog känna lite skuld om jag inte dyker upp på exempelvis en familjepicknick som förskolan arrangerar, men jag skulle aldrig bry mig om vad andra vuxna tycker.

Tror du att det finns könskillnader i hur föräldrar upplever tidspressen?

– Kanske är det vanligare att mammor slår knut på sig själva för att inte göra barnen besvikna eller för att inte framstå som en dålig förälder. Ibland tycker jag att vissa pappor nästan koketterar med att de har så mycket att göra på jobbet att de inte kan delta. Men det gäller ett fåtal.

I princip skulle Håkan aldrig prioritera bort något som har med barnen att göra bara för att visa sig duktig i sitt jobb.

– Jag jobbar ju för att försörja mina barn och inte tvärt om. Min tid är för värdefull för att jag ska spendera den på saker som inte känns meningsfulla.

Annons:

Faktum är att Håkan inte är ensam om sin syn på fördelningen mellan barn och ­arbetstid. Undersökningar visar att många pappor drömmer om att kunna gå ner i arbetstid för att spendera mer tid med sina barn, men i praktiken ser det annorlunda ut. Endast 2 procent av papporna arbetar deltid på grund av att de har barn, medan 28 procent av mammorna gör det.

För ett par år sedan skrev dåvarande generalsekreteraren i organisationen Maka­lösa föräldrar Helene Öberg en debattartikel på Newsmill. Här berättade hon att hon under maj månad tagit hela 31 timmar ledigt för att vara med sina barn på alla de aktiviteter som skola och förskola arrangerande och där föräldrarna förväntades delta. Helene ifrågasatte om det verkligen var rimligt att hon skulle behöva gå ner i deltid under maj och debatten gick hög.

– Det var många som tyckte att jag var tramsig och ifrågasatte varför jag skaffat barn, säger hon. Så klart jag vill vara med mina barn, min poäng var att barnomsorgen är till för att föräldrarna ska kunna förvärvsarbeta. Jag ville jobba mina timmar och sedan vara med mina barn, men förväntningarna på föräldrarnas deltagande i skola och förskola blev övermäktiga. Jag förslog att man skulle sprida ut det mer över året.

Vad har hänt sedan du skrev artikeln?

– Ingenting. Men det som förvånade mig var att så få ifrågasatte den andra förälderns bristande delaktighet. För jag tror att det här är ett problem som drabbar fler kvinnor än män. Generellt sett känner nog mammor mer skuld om de inte kan ställa upp på sina barns aktiviteter.

I sin avhandling ”Studier i tidsmässig välfärd” har forskaren Jörgen Larsson tittat på vad som gör att föräldrar drabbas av tidspress.

– Våra normer kring ekonomisk välfärd är väldigt dominerande, medan tids­mässig välfärd prioriteras lågt, säger han.

Jörgen Larsson menar att vi delvis lever kvar i äldre tiders idéer om föräldraskap där mammor var närvarande och pappor frånvarande och att normerna om vad som är en bra mamma och en bra pappa skiljer sig.

– En pappa som går på en föräldrafika anses vara en bra pappa, men ingen reagerar om han inte dyker upp. En mamma däremot förväntas delta i det som rör barnen.

Men hur bör man göra för att föräldrar ska slippa perioder av stress och dåligt samvete i maj?

– Att ha ett arbete med flextid underlättar givetvis om man vill ta ledigt för att gå på föräldrafika eller avslutning på gympan, men det löser ju inte grundproblematiken, för arbetsbördan minskar ju inte och det man missar får man jobba in.

Jörgen Larsson tycker att samhället ska minska prestationskraven på föräldrar under småbarnsåren.

Han har därför utvecklat ett förslag om en frivillig 35-timmarsvecka för småbarnsföräldrar, det vill säga man jobbar deltid men kompenseras ekonomiskt för förlorad inkomst. Förslaget är utformat så att det ska uppmuntra även pappor att gå ner i tid.

– Det skulle skruva ner prestationskraven och skapa bättre möjligheter att vara en närvarande förälder. Jag tror att det skulle göra stor skillnad, särskilt i maj, säger Jörgen Larsson.

Läs mer:

Ministeriet fyller kalendern i maj

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 644  0 tweets  643 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3860  0 tweets  3860 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: