Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hälsa

Läsk kan öka risk för prostatacancer

Ett sött leverne tycks öka risken för prostatacancer. Framför allt om det söta kommer från läsk, visar en studie.

Efter att ha följt 8 000 män i Malmö vars kostvanor kartlades för 15 år sedan kan epidemiologen Isabel Drake vid Lunds universitet konstatera att sötsaker ökar risken för prostatacancer. Läsk tycks öka risken extra mycket.

– Hos de män som drack mycket läsk eller andra drycker med tillsatt socker ökade risken med ungefär 40 procent.

De som drack mycket läsk i sammanhanget drack i genomsnitt en 33-centiliters burk eller flaska varje dag.

Även bullar, kakor, söta frukostflingor samt ris och pasta ökade risken, om än inte lika tydligt.

Innan studien genomfördes var forskarnas hypotes att det är kolhydraterna som är boven i dramat, men något samband med det totala intaget av kolhydrater såg man inte. Därför tror Isabel Drake och hennes kollegor att det bara är vissa kolhydrater som har betydelse.

– Man kan tänka sig att en viss sorts kolhydrater, som tillsatt socker, är skadligare än andra.

Forskningen publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.