Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Jaktsäsong för pumor

Foto: Scanpix
Se upp pojkar, nu anfaller pumorna – äldre kvinnor vill ha yngre män som vill ha äldre kvinnor. Cougarfenomenet har blivit en kultur i USA, och i Sverige tycks utvecklingen gå åt samma håll.

Din mamma är het. Eller, tja, kanske inte just din mamma. Men mammor. När dejtingsajten Match.com nyligen gjorde en undersökning bland 2.600 singlar i Sverige var det betydligt fler killar som ville dejta Sharon Stone, 51, än exempelvis 30-åriga Kate Hudson. Vi befinner oss mitt i en cougartrend.

I USA har man länge slängt sig med uttrycket cougar, nu har fenomenet nått Sverige. En helt vanlig ordbok översätter ordet till ”puma”, som också är ett ord som används för att förklara en attraktiv, äldre kvinna.

På nätordboken Urban Dictionary finns fler förklaringar. En cougar sägs vara ”en äldre kvinna som regelbundet besöker nattklubbar för att ragga upp en mycket yngre man. En cougar kan vara allt från en överopererad, ansiktslyft kvinna i motvind, till ett sorgligt och uppblåst psykfall, en riktig snygging eller en milf. Cougars växer i popularitet, särskilt de riktigt snygga, eftersom unga killar inte bara får en sexuell kick utan också en kvinna som är uppstyrd och samlad”.

En cougar är alltså en äldre kvinna som är sexig. Kort och gott. Hon är också klart besläktad med en milf. Det senare är en förkortning för ”mothers i’d like to fuck” (mammor som jag vill ligga med). Det är svårt att säga exakt när denna våg av acceptans för relationer mellan äldre kvinnor och yngre killar började. Men kanske var det 24 september 2005, när då 27-åriga skådespelaren Ashton Kutcher gifte sig med nästan 16 år äldre Demi Moore.

Eller redan 1999 när komedin ”Amercan Pie” kom ut på bio. I den fick begreppet ”milf” liv efter att rollkaraktären ”Stifler’s mom” givit ett ansikte till unga mäns dröm om en sexig, äldre kvinna.

Hollywood sätter ofta agendan, inte minst när det gäller vem som är het och vem som inte är det. Att Madonna och Cameron Diaz också gjort som Demi Moore, skaffat sig betydligt yngre pojkvänner, gör det hela mer accepterat. Under hösten hade tv-serien ”Cougar Town” premiär på amerikanska kanalen ABC, med Courteney Cox i huvudrollen som en sexuellt frustrerad förortsmorsa med en fabläss för yngre killar. Och tidigare i år har dokusåpan ”The Cougar” visats på TV3, i vilken en kvinna i 40-årsåldern skulle hitta sin drömkille, sisådär 20 år yngre. I augusti kunde man i magasinet Variety läsa om den pågående inspelningen av nya filmen ”Pumas”, där Jennifer Aniston gör en liknande roll som sin ”Vänner”-kollega Cox. Fler exempel finns. När Barbie fyllde 50 år i vintras fick hon smeknamnet ”Cougar Barbie” i en humorfilm på nätet.

I USA har förhållandet yngre killar – äldre kvinnor blivit nästintill en egen subkultur. På webbsajten urbancougars.com (ingen relation till Urban Dictionary) annonseras en i helgen pågående cougarträff i Beverly Hills, och en fyradagars kryssning i december, bara för äldre kvinnor och yngre killar som tänder på dem.

Fenomenet har gått så långt att en Miss Cougar USA utsågs för ett par månader sedan.
På en av Sveriges största dejtingsajter, Match.com, känner man igen fenomenet.
– När ”Sex and the city” började visas ansågs det väldigt coolt att vara singel. När man nu kan läsa om Madonnas och Demi Moores yngre killar, blir det i stället detta som anses coolt, säger Hanna Makowksy Bergholm, marknadschef på Match.com, och fortsätter:

– Vi har gjort undersökningar som visar att en härlig relation är mycket viktigare än åldern på din partner i dag, och när vi frågade vilken singelmamma killarna helst skulle vilja dejta kom 51-åriga Sharon Stone högst på listan.

Sexexperten Olle Waller, känd från tv-programmet Fråga Olle, bekräftar killars fantasi om äldre kvinnor.
– Yngre killar brukar ofta ha en oro över att inte räcka till sexuellt, och man kan tycka att oron borde vara större för ett umgänge med en erfaren, mogen kvinna. Men det är tvärtom, killarna ser att kvinnan kan ta ansvaret, hon vet vad hon vill och vågar visa det. Yngre killar kan slappna av i en äldre kvinnas vård och våld, skrattar Olle Waller.

TRE TECKEN PÅ COUGARTRENDEN:

1. Tv-serien ”Cougar Town” fick stort genomslag i USA. I Sverige har TV3 visat dokusåporna ”The Cougar” och ”Ensam mamma söker”, båda med fokus på kvinnors intresse för yngre killar.
2. Miss Cougar USA utsågs nyligen. Fenomenet är en kultur där, med kryssningar och specialträffar.
3. Hollywoodkvinnor skaffar sig unga pojkvänner, som Madonna, Demi Moore och Cameron Diaz.