Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Livsstil

Kroppshår – en accessoar

Män, hår & trender. Musketör­skägget är det senaste. På kroppen råder andra normer. DN Lördag gör ett nedslag i ”vaxningssäsongen” och kammar fram de ludna männens ideal.

Edward Blom-busken

Musketörmuschen

Tredagarsstubben

Folkrockarskägget

Bartenderfejset

Ansiktshår är en av vår tids främs­ta accessoarer. Samtidigt är vaxad rygg och rakad pung en norm för unga storstadsmän. Slät eller buskig har blivit en viktigare fråga än någonsin när man diskuterar kroppsideal.

I boken ”Svenska skägg – Våra manshakor genom tiderna” från 1996 konstateras att just skäggmodet alltid gått i vågor. En tidig skäggboom, kring år 1950, ska ha introducerats av Stockholmsynglingen och Volvos dåvarande Parischef Robert Dethorey, samt racerföraren Joakim Bonnier. Expressen rapporterade då att ”skäggiga Lundastudenter blir allt vanligare”.

En skäggig man intervjuas samma år i DN där han säger att ”det har blivit mer helskägg i Stockholm på sistone”.

Citatet kunde lika gärna vara dagsfärskt.

Mitt i Sveriges epicentrum för trendängslighet – Södermalm i Stockholm – driver Håkan Ström sedan 2007 barberarsalongen Barber & Books. Hit kommer män från olika yrkeskategorier och med skilda kulturella sympatier för att förstärka sin identitet.

– De flesta är ute efter attityd mer än volym. Då kan fler hitta ett skägg som matchar sin stil. Nu är skägget här för att stanna, säger Håkan Ström som varit frisör och barberare i 30 år.

– På 1980-talet var normen helt slätrakad. Under 90-talet gjorde George Michael-skägget ett litet gästspel, och man såg några män med getskägg – men de försvann snabbt. Ungefär samtidigt som vi öppnade salongen började skäggen komma tillbaka till Sverige, säger han och påpekar att trenden startades här, på Södermalm.

Först såg Håkan Ström mest vilda Robinson Kruse-skägg strosa förbi på gatan. Sedan kom tv-serien ”Mad men” och hakorna stramades upp.

– Då blev det kostymbaserad skäggväxt. För att sedan glida över till ett New York-stubb, jazz- och soulskägg utan de skarpa, grafiska elementen. Nu är det absolut hetaste ett spetsigt musketörskägg och uppvaxade knävelborrar. En del kombinerar de vassa skäggen med långt hår och ser ut som spanska inkvisitorer, säger Håkan Ström.

Den moderna mannen är inte bara omsorgsfull när det kommer till strån på hakan. På Barber & Books pratar de manliga kunderna gärna om kroppsbehåring i stort. Håkan Ström uppfattar ett stort intresse för detta hos sina kunder.

– Det är okej i dag att hålla koll på kroppshåret utan att anses fjollig. Men jag kan tycka att den yngre generationen är lite för fixerad. Det är ju inte meningen att de ska gå runt och må dåligt över att de är födda till män. Lite hår har ingen dött av. Men visst, har man kroppspäls som liknar en polotröja så kan jag förstå att man vill göra något åt det, säger han.

Karin Fahlström är grundare av företaget Grooming som har en hårborttagningssalong för herrar på Östermalm i Stockholm.

Hon berättar hur synen på kroppsbehåring har svängt från det tidiga 2000-talets ”metrosexuella” look då hela kroppen skulle vara slätrakad, till dagens ideal där skägget hamnat i fokus.

– Det avspeglas på resten av kroppen. I dag väljer våra kunder till exempel att behålla håret på bröstet, säger Karin Fahlström.

Män i dag accepterar generellt sin ludenhet, men man är samtidigt mer noggrann med skötseln än någonsin. Särskilt på våren.

– Jo, nu är det vaxningssäsong. Man kanske inte tar bort allt men ser till att vaxa ryggen och trimma under armarna, säger Karin Fahlström.

På Groomings salong erbjuder man även intimvaxning, men bara till stamkunder för att undvika ”oseriösa män”. Desto fler ansar själva ”där nere”.

– Det hårlösa könsmodet kommer från pornografin. Och män tycks påverkas av vad de ser när de duschar efter innebandyträningen. Många tänker nog ”jaha, har han rakat sig där nere, då är det okej”, säger Karin Fahlström.

I höst öppnar en stor utställning på Nordiska museet i Stockholm på just temat hår. Cecilia Wallquist är intendent på museet och har i ett år forskat kring kroppsbehåring. Hon bekräftar att dagens hårfixering sträcker sig långt under hakan.

– Det finns ett nytt, stort fokus på mansbehåring och en generell norm att vi ska vara hårfria på kroppen, säger Cecilia Wallquist. Hon menar att fenomenet är generationsbetingat. Män födda på 1980-talet och framåt är mer rest­riktiva med hur mycket kroppshår som får finnas.

– Vad den yngre generationen ser som djuriskt kan vara attraktivt för de äldre, säger hon.

Cecilia Wallquist säger att det är första gången i historien som man kan se den här tydliga trenden. Så vad beror då denna plötsliga kroppshårshysteri på?

– Ett generellt större fokus på kroppen, och att det finns en kommersiell marknad för relaterade produkter. Många trycker på att det ska vara hygieniskt att ta bort hår, vilket bara är en myt. Andra tycker att det är estetiskt eller sexuellt njutningsbart. En rakad pung kallas ju för en porrpung.

Allt fokus på skägg och skötsel av kroppshår har även drabbat hårlösa män, menar Cecilia Wallquist.

– Det kan vara jobbigt för män i 40-årsåldern att inte ha någon kroppsbehåring – något som förknippas med virilitetsidentiteten. Det betyder att många män i dag vägrar att bära shorts om somrarna eller tröjor som avslöjar en slät kropp. De avstår från att duscha med andra, och det kan gå så långt att de undviker sexuella relationer.

Lite akademisk, lite whiskyfan,

Lite akademisk, lite whiskyfan, lite Metallica.

Bra till 30-talsjazz och arkitektur.

Bra till 30-talsjazz och arkitektur.

”Hej, jag bryr mig inte så mycket

”Hej, jag bryr mig inte så mycket om min hygien men får ligga ändå”.

Matchas med flanellskjorta och

Matchas med flanellskjorta och rödvin.

Ackompanjeras ofta av tatueringar.

Ackompanjeras ofta av tatueringar.