Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Livsstil

Malin Åkerman: ”Jag vet hur det är att vara pank i Hollywood”

I dag är det premiär på Hollywoodkomedin ”Couples retreat”, eller ”Trubbel i paradiset”, där svenska Malin Åkerman från Stockholm spelar en av huvudrollerna. Men vägen till toppen har varit lång och inte alltid självklar.

Malin Åkerman är ”The American dream” förkroppsligad: i dag 31 år gammal och het skådespelerska i Hollywood. För sju år sedan: okänd 24-åring från Kanada med svenska rötter.

Hon har gått från att kvarta hos kompisar och bädda på golvet med sina kläder för att hon inte hade råd med en madrass, till att sova i egen dubbelsäng i egen villa, belägen strax under den berömda Hollywoodskylten.

När jag möter Malin Åkerman på en tevestation, Pacific Television Studios, i West Hollywood sitter hon i en liten och inklämd tevestudio med en kamera som enda sällskap.
Hon har varit vaken sedan halv fyra för att få håret och sminket på plats. Leendet är lika kritvitt som kavajen, jeansen mörka och smala och på fötterna har hon skyhöga svarta skor med öppen tå. Bakom henne hänger en affisch för den senaste filmen, ”Couples retreat”, där hon och skådespelaren Vince Vaughn håller varandra i handen.

Hon är i studion för att medverka i teveintervjuer, som sänds parallellt över hela Amerika, och berätta om denna sin senaste film.

Handlingen kretsar kring en handfull par, varav Malin Åkerman och Vince Vaugh är ett, som åker till en paradisö ovetandes om att det ingår obligatorisk parterapi för alla på resan. Det blir allsköns komplikationer med terapisessioner, utmanande yogaställningar och hajäventyr – en intrig i en lättsam komedigenre som dragit in motsvarande 520 miljoner kronor bara under de första veckorna i USA.

Inför inspelningarna ägnade sig Malin Åkerman och Vince Vaughn åt att improvisera för att hitta bra saker att lägga till i manuset.

– Det där var jättebra för mig. Jag har först på senare år upptäckt att jag har dyslexi, vilket gör att det tar lång tid för mig att lära in manusrepliker. Kanske hänger dyslexin ihop med att jag ständigt har flera språk i huvudet: svenska som jag talar med min familj, engelska här i USA och så lite italienska med min man, Roberto Zincone, som är från Italien. När jag läser en mening tolkar jag den på ett sätt först. Men när jag läser om den är det som om den förändras framför ögonen på mig. Det är som om bokstäverna byter plats med varandra.

Det är ett tufft schema som Malin Åkerman har framför sig där hon sitter i ministudion; på mindre än två timmar genomför hon drygt trettio morgonintervjuer för radio och tv över hela den amerikanska kontinenten. Studiomannen Todd Turner förklarar för varje ny programledare hur de ska uttala Malin Åkermans namn.

– Tänk på en galleria, ”mall” och lägg sedan bara till ”in”, förklarar Todd Turner.
– Pass på, Malin, nu kommer programledarna Paul och Rosemary i Sacramento. Du är på om … fem, fyra, tre, två, ett … säger han.

Från Sacramento till St Louis, vidare till Baltimore, Detroit, Chicago och ända upp till Kanada får den morgonpigga publiken veta att Malin tycker att det var ”a blast”, superkul, att jobba med komedigeniet Vince Vaughn. Att inspelningen var som ett enda stort sommarkollo för vuxna. Och hur svårt det var att hålla sig för skratt när Vince och hon spelade in de fysiskt intima yoga­scenerna.

Gång efter gång berättar hon också om hur hon håller sitt eget äktenskap med Roberto Zincone vid liv. Den italienska musikern som hon träffade när hon spelade med rockbandet The Petalstones år 2003.

– Vi dejtar varandra minst en gång i veckan, berättar hon med samma spelade entusiasm varje gång.

Det är bara studiomannen Todd Turner som ser Malin Åkermans himlande ögon mellan tagningarna.
– Aaah, nu bara måste jag få sova!!

Malin Åkerman masserar sitt ansikte och nyper sig i kinderna. De ser ut att värka efter alla leenden in i kameran.
– Jag är så kissnödig att jag dör, jag har bara druckit kaffe och vatten sen fyra i morse.

Men hon får snällt sitta kvar och säga hej till nästa programledare på tur och dra svenska artighetsfraser med ”Chris” och ”Tony” i Kanada.

Det blir en gazpachosoppa till lunch på Malin Åkermans favoritrestaurang Le Pain Quotidien. Sin vita stora Lexus har hon parkerat utanför.

– Jo, jag känner mig som helsvensk fortfarande, säger hon och berättar att hon trots uppväxten i Kanada firar alla svenska högtider. Kräftskiva i Los Angeles, varför inte?
I barndomen bodde hon i Falsterbo om somrarna och brukade vara på seglarläger i Stockholms skärgård.

– Jag minns den sommaren när prins Carl Philip var på samma läger som jag. Jag blev jätteförälskad!

Har du någon glädje av din svenska bakgrund här i Hollywood?
– Haha, ja, den är en perfekt ursäkt för lite allt möjligt. Man kan vara mer frigjord än vad folk är här, mer lättklädd. Det har jag ju varit en del i de filmer som jag hittills har gjort.
Men nu försöker jag medvetet att variera mina roller eftersom jag vill bredda min karriär och inte bara syssla med lättsamma komedier.

Hur var det att komma till Hollywood med ”drömmen om att lyckas” i bagaget?
– Man kan inte komma hit och tro att man ska ha flyt direkt. Man måste kunna branschen, och börja jobba redan i sitt hemland. Man måste kunna visa upp ett cv och omge sig med rätt agenter. Man måste helt enkelt vara förberedd, smart och veta varför man är här.

– Det finns så mycket desperation i den här staden. En 21-årig tjej som jag lärde känna när jag gjorde min första film här ville till vilket pris som helst komma in i branschen. Hon stämde möte på ett hotellrum med en kille som hade lovat henne ett jobb som sminkös. En vecka senare hittades hon död här uppe i Hollywood Hills.

Hur har du själv gjort för att lyckas?
– När jag arbetar så är det 12–18 timmar per dag, sex dagar i veckan non stop i tre månader. Det gör att jag inte kan ha ett socialt liv. Att till exempel åka på pressturné ut i världen kan låta jätteglammigt och mysigt, men man ser bara hotellrum och pratar om och om igen om rollen man just spelat. Det är hela tiden en jakt på nästa roll.

Mitt i lunchen stelnar Malin Åkerman till.
– Nu är papparazzifotograferna här, suckar hon, när en stor bil stannar utanför restaurangen och en man med ett gigantiskt teleobjektiv riktar sin kamera mot Malin.
Det är antagligen någon av de andra restauranggästerna som har ringt och tipsat dem, det är så det går till här.

– Men en sak har jag alltid sagt: om det blir för mycket galenskap med kändissidan av det här yrket flyttar min man och jag till Italien. Där är det ingen som frågar vad man jobbar med, där får man vara i fred!

Malin Åkerman, som föddes i Sverige och flyttade till Kanada som 2-åring, beskriver sin uppväxt som stundvis både mörk och svår. Till hennes förtvivlan skildes föräldrarna när hon var liten och hennes pappa flyttade tillbaka till Sverige. I sitt radioprogram ”Sommar i P1” i berättade Malin bland annat också om mammans djupa depressioner.

Mamman gifte om sig, och familjen bosatte sig i den lilla staden Niagara on the Lake nära Toronto i Kanada. Malin fick en lillebror som hon periodvis fick ansvara för på egen hand. Men när mamman skilde sig för andra gången separerades syskonen från varandra.
Malin, då i tonåren, ville fly från familjens problem och tristessen i Niagara on the Lake och liftade ofta in till större städer för att festa.

– Jag började hänga med fel människor, det var inte bra. Jag hade vant mig vid ”allt genast” som barn. Långsiktigt tänkande har jag fått lära mig med åren.

– Men det är alla ens erfarenheter i livet som gör en till den man är. Jag är väldigt tacksam för mina olika upplevelser i livet, dem har jag stor glädje av i mitt yrke.

Chansen att lämna Niagara on the Lake, vilket Malin längtade efter, kom när hon som 17-åring vann ett modellkontrakt i en tävling arrangerad av modellagenturen Ford Models. Men modelldrömmen visade sig inte vara lika glamorös som Malin hade hoppats.

– Kackerlackor och snuskiga gubbar! Men jag lärde mig att bli självständig och streetsmart.
1999, efter flera år som modell, återvände Malin till Kanada för att studera barnpsykologi vid universitetet i Toronto. Yrkesvalet, säger hon, kom från den känsla av hjälplöshet som hon upplevt som barn.

Under sin tid på universitetet i Toronto fick Malin Åkerman flera erbjudanden om mindre roller i kanadensiska tv-serier. Till slut bestämde hon sig för att hoppa av skolan för att under en period satsa på skådespeleriet. Tillsammans med en vän från universitetet flyttade hon till Amerika och Los Angeles 2002.

De ville båda bli nästa Cameron Diaz och gick på hundratals auditions – utan att en enda gång få napp. Malin sjöng också med rockgruppen The Petalstones, men musikkarriären ville sig inte, den heller.

– Jag vet sannerligen hur det är att vara pank i Hollywood och sno fika på banken till frukost, ”ask me”. Men det har varit en del av resan.

Efter två sega år började Malin Åkerman tänka: Nej, nu får det vara nog. Nu åker jag tillbaka till Toronto och börjar plugga igen.

Då kom vändpunkten. Efter ännu en audition fick hon en roll i tv-serien ”The comeback” med Lisa Kudrow från serien ”Vänner” i huvudrollen. Malins medverkan i tv-serien fick uppmärksamhet och nu, äntligen, började telefonen med anbud att ringa.

– ”When it rains, it pours”,säger Malin. Hamnar man i hetluften verkar allt hända på en gång. Sedan gäller det ju att se till att synas på rätt ställe, och att folk inte glömmer vem man är.

Malin Åkerman berättar gärna om sina ”passions projekt”, de sidoprojekt hon gör mellan storfilmerna, och som hon hoppas ska ge henne möjlighet att få spela lite mer komplicerade roller. Ett exempel är filmen ”The Bang Bang Club”, ett drama baserat på verkliga händelser från apartheidtidens sista dagar i Sydafrika. Malin Åkerman spelar en fotograf och som motspelare har hon bland annat Ryan Phillippe.

– Jag förhandlade länge med Steven Silver, regissören till den filmen, innan jag fick rollen. Jag visste inte själv om jag kunde göra allvarliga roller, och jag ser fortfarande den filmen som ett test. Men det är ett viktigt test, jag vill veta om jag kan.

– Livet här i Hollywood är osäkert, om publiken ser mig i en roll som den inte tycker om kanske jag inte får fler erbjudanden. Men just nu har jag har ett skitbra liv med en man som jag älskar, med min familj och mina kompisar. Om jag förlorar mitt arbete i morgon är det okej, vi får se hur länge det håller. Jag ser mig som lyckligt lottad för att jag har andra mål och passioner i livet än bara skådespeleriet.

Malin Åkerman

Ålder: 31 år.
Aktuell: Med filmen "Couples Retreat", på svenska ”Trubbel i paradiset”
Familj: Italienska maken Roberto Zincone.
Uppväxt: I Sverige och Kanada.
Bor: I Hollywood.
Bakgrund: Började göra reklamfilm och modelljobb redan som barn. Medverkat i ett stort antal tv- och filmproduktioner. Uppmärksammades för sin roll som Juna i Lisa Kudrows serie ”The comeback” år 2005. Har gjort storfilmer som ”The heartbreak kid”, ”27 dresses”, ”Watchmen” och ”The proposal”