Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Livsstil

Yrke: nätpokerproffs

Foto: Jonas Eriksson
De är unga, välutbildade och sitter på kontoret på Söder i Stockholm mellan nio och fem. Men i stället för att arbeta med exceldokument på datorerna spelar de poker och tjänar stora pengar – skattefritt. DN Söndag synar nätpokerhajarna.

Sju högutbildade, unga män gick tidigare i år samman och öppnade ett kontor på Södermalm i Stockholm. En kriminolog, en jurist, en nationalekonom och några civilekonomer. Här finns inga chefer, ingen reception, inga mål eller affärsplaner. Bara sju datorer, bekväma kontorsstolar, en läskkyl, och sju niotillfemarbetare som tar ut en snittlön på 60 000 kronor i månaden. Skattefritt.

De är pokerspelare. Utan att vara särskilt intresserade av spel. På kontoret är poker ett jobb, inte ett nöje.

– Jag har aldrig spelat på trav eller fotboll. Turmomentet är den absolut tråkigaste biten i spel. Det är ingen på det här kontoret som spelar Black Jack på krogen, det här är vårt jobb, säger Markus Bränfeldt.

Han är en av de sju självlärda pokerspelare som delar kontorslokalen vi nu sitter i. De sju har inget gemensamt företag, men har en gemensam önskan om att låta spelandet vara ett vanligt kontorsjobb.

– Det finns fler och sämre spelare uppkopplade på kvällar och nätter, men vi vill hellre följa samhällets rytm, och försöker hålla vanliga kontorstider för att ha ett normalt liv. Så jag går upp tidigt varje måndag till fredag och kommer hit, berättar Markus Bränfeldt.

Han är 27 år och har försörjt sig på nätpoker sedan 2006. Det började med en insats på 50 dollar under studietiden i Uppsala, och har nu vuxit till ett rullande spel där Markus Bränfeldt kan leva gott på vinsten och aldrig behövt sätta in nya pengar på sitt spelkonto.

Spel som arrangeras i Sverige faller under lotterilagen och så länge arrangören av spelet finns inom EU/EES är vinster skattefria. Spelar man på sajter från andra länder kan man behöva redovisa vinst och betala skatt, men Markus håller sig till Svenska spel, säger han. Som soppa på en spik, har han några år byggt upp en verksamhet med miljonomsättning.
Skicklighet eller tur?

– Det är en extrem skillnad på de pengar man vinner och vad man tjänar, det svänger varje dag. Jag vinner 40 000 kronor en dag och går 30 000 kronor minus nästa dag. Men i slutet av månaden gör jag nästan alltid vinst. Turen har en gigantisk betydelse i det korta loppet, men den är obefintlig i det långa.

Ju mer man spelar, desto mindre blir turfaktorn, menar Markus Bränfeldt. I dag är det han och Petter Åsberg som sitter kvar på kontoret efter klockan fem. Petter Åsberg är 29 år, och började även han att spela nätpoker med några hundra kronor för fyra år sedan. Redan efter ett år kom han upp i nivåer som gjorde det ointressant att ägna sig åt något annat.

– Målet var inte att försörja mig på pokern, men jag störde mig på vad folk skrev på pokerforum på nätet, de resonerade fel kring spelet. Det verkade finnas pengar som var lätta att hämta, så jag ville testa, säger han.

Petter Åsberg har studerat juridik i Lund, men insåg efter sin examen att han skulle tjäna mer pengar på pokern än på juridiken. Nu förkovrar han sig i pokerteorier på internetforum och hävdar att spelet är lösbart.

– Allt pekar på det, säger han. Och Markus Bränfeldt påpekar att det inte handlar om att vara extremt smart för att spela bra.

– Man behöver inte vara som Rainman, vi sitter inte och räknar kort, det handlar om att känna igen mönster. Allt är logik i poker.

Markus Bränfeldt har en bakgrund som dataspelsnörd. Och ekonomistudent i Uppsala.

– Jag tävlade i Starcraft, ett strategispel, för många år sedan och drömde om proffsliv i Korea där spelet är större än fotboll. Men sen lämnade jag den världen, växte upp och började plugga. När jag fick höra hur mina gamla nätkompisar börjat med poker i stället, blev jag fascinerad av livsstilen och pengarna. Jag åkte hem till en kompis och sa att ”nu får du lära mig spela poker”. Två år senare kunde jag leva på det.

Hur påverkade det studierna att ni började spela?
– Fokus skiftade snabbt, det är svårt att ha ett intresse som tar så mycket tid och samtidigt hinna med annat. Första året på universitet hade jag bra betyg, men min C-uppsats är det sämsta som någonsin skrivits. Fast jag slutförde studierna i alla fall, säger Markus Bränfeldt.

– Vi har det gemensamt här på kontoret, att vi har en utbildning, men inte ville fortsätta arbeta inom vårt område, säger Petter Åsberg, som nu också påbörjat en kurs i manusskrivande på Biskops Arnös folkhögskola och börjar fundera på andra yrken än pokerspelandet.

Hur länge vill ni fortsätta spela?
– Inte hela livet, jag har funderat på att eventuellt plugga journalistik. Men jag vill absolut fortsätta spela ett tag till först. Även om pokerspelandet är ett monotont jobb. Det blir lätt mycket fokus på pengar då det inte finns något annat vettigt sätt att mäta hur bra man är, vilket kan vara jobbigt när slumpen har så stor inverkan kortsiktigt. Man mår inte alltid så bra, jag kan känna mig riktigt värdelös när det går dåligt, svarar Markus Bränfeldt.

En av fördelarna med att sitta på ett kontor med fler pokerspelare är att den känslan av att vara värdelös eller bara trött på spelet, inte behöver förklaras för kollegerna, menar Markus Bränfeldt. På pokerkontoret går alla igenom samma dagliga procedur av vinst och förlust:

– Det är svårt för utomstående att förstå vad vi gör. Tjejen, kompisarna och familjen kan inte alltid inse hur mördande för huvudet det här kan vara, säger Markus Bränfeldt och får medhåll från Petter Åsberg, som tillägger att den sociala biten också är viktig.

Vad är det mesta ni vunnit på en månad?
– 600 000 kronor. Sen backade jag 450 000 kronor direkt, men jag mådde ganska bra ändå efter den fina månaden innan, skrattar Petter Åsberg.

– Jag vann 500 000 kronor en månad, men det berodde delvis på att jag vann en lite större onlineturnering. Jag har aldrig gått rejält back, kanske 10 000 kronor någon månad, men ”break-even” brukar vara mitt lägsta månadsresultat, säger Markus Bränfeldt.

Han vill inte ge några exakta siffror på vad han tjänar under ett år, men berättar att det mesta av pengarna investeras på börsen. Petter Åsberg tar i stället ut lön varje månad, aldrig mindre än 60 000 kronor, även ”en dålig månad”. En stor kontrast till studiemedlet han och Markus levde på några år tidigare. De får frågan om hur den ekonomiska resan har påverkat dem.

– Självförtroendet har stärkts. Nu kan man, utan tvekan, göra det man vill. Det finns alltid pengar som backar upp en, säger Petter Åsberg.

– Det är ingen större skillnad, jag har lite högre hyra, reser lite mer. Det enda onödiga jag har gjort är att köpa en Porsche. Så typiskt för en stereotyp, nyrik pokerspelare, säger Markus Bränfeldt och skrattar.

Vad krävs då för att nå dit, bli en så pass skicklig pokerspelare att man kan leva på det? Disciplin och tävlingsinstinkt, nämner Petter Åsberg som två nyckelord. Dessutom krävs ett starkt psyke.

– Man får inte låta känslor påverka besluten i spelet, säger Markus Bränfeldt.

Hur mycket bluffar ni?

– Ha, ha, vilken klassiker! Alla utomstående frågar det. De som inte spelar mycket själva tycker nog att vi bluffar extremt mycket. Det är svårt att förklara, på sätt och vis bluffar man hela tiden.

Vad krävs för att ni ska få en kick av att spela?
–När det handlar om ovanligt stora potter slår hjärtat lite snabbare, säger Petter Åsberg. Markus Bränfeldt håller inte med:

– Nej, jag är helt avtrubbad. Möjligen känner jag oro i kroppen ibland.

Är ni inte oroliga för att bli spel­beroende?
– Vi är ju inte intresserade av spel på det sättet. De gångerna vi varit ute och spelat på ”riktigt” så har vi sett beroendet, men på nätet blir det så anonymt att man ofta inte reflekterar över det, menar Markus Bränfeldt.

– Spelsajterna har en avdelning för spelberoende, men det är svårt att se hur utbrett problemet är på nätet. Självklart finns problemet, och det är så klart tråkigt, jag kan verkligen lida med dem som spelar bort pengar de inte har råd med. Men de flesta verkar bara surfa in och ha kul för en femhundring någon gång ibland, tror Petter Åsberg.

Har ni varit i Las Vegas?
– Nej. Ingen av oss spelar liveturneringar, vi har bara testat spela ute ibland för skoj skull, säger Markus Bränfeldt och fortsätter:

– Vi är inte ute efter det där. Vi vill ha ett vanligt liv.

Liten pokerskola

» Var intresserad! Annars orkar du aldrig lägga ner de timmar framför datorn som krävs.
 

» Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora.
 

» Läs på om ”money management” och hur hur mycket pengar att satsa man bör ha för olika nivåer (bankrulle).

» Börja att spela borden med de lägsta insatserna, kan du inte vinna där kommer du aldrig att kunna göra det på högre bord.
 

» Läs och var aktiv i olika pokerforum på nätet, så som twoplustwo.com och pokerforum.nu.
 

» Titta på instruktionsvideor, på exempelvis cardrunners.com.
 

» Lita inte blint på vad en duktig spelare säger, tänk efter själv om det som sägs är logiskt.
 

» Har du kompisar som spelar, diskutera händer du spelat med dem.
 

» Stressa inte, det tar hundratals timmar av teoriplugg och spelande för att bli bra. Sedan börjar hjärnan känna igen mönster och spelartyper.