Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Årets bästa roséviner

Foto: TT

De franska rosévinerna dominerar när Alf Tumble listar favoriterna 2017. De bästa vinerna finns i begränsad upplaga eller för beställning. Bunkra upp redan i dag.

EKOLOGISKT
Les Lauzeraies 2016
Frankrike, Rhonedalen, Tavel • 115 kr • 75 cl • 14 % • SB 2724 • 82/100

Betyg 4. I sydfranska appellationen Tavel gör man enbart rosévin. Stilen här är kraftigare och färgstark, nästan som ett lättare rödvin. Tänk mogna jordgubbar som backas av smörkola och blodapelsin. Torrt och gott med lite motstånd i slutet. Servera svalt men inte nödvändigtvis kylskåpskallt till krämig pastasallad.

Loimer Rosé bio 2016
Österrike, Niederösterreich • 75 cl • 119 kr • 11,5 % • TS 99753 • 82/100

Betyg 4. Ekofavorit från Österrike som görs på druvorna zweigelt och pinot noir. Aromatiskt pigg och relativt lätt i steget. Flirtig röd frukt dominerar doftrummet men tas ned på sansad nivå i smaken av blodgrape och örter. Låg alkohol utan att vinet upplevs glest ger extrapoäng. Mat inget krav. 8.000 flaskor släpptes 5 maj.

Valle Reale Cerasuolo Rosé 2016
Italien, Montepulciano d'Abruzzo • 89 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 2242 • 80/100

Betyg 4. Italienska roséviner har ofta en liten men angenäm bitterhet. Ibland triggas doftminnet igång och små campari-minnen svävar förbi. Hos Valle Reale tittar beskan först fram i eftersmaken och den är fint inbakad i persikosaft och örter. Ett enkelt vin som fyller sin funktion på picknickfilten där du förhoppningsvis redan dukat upp ost, chark och salta kex.

***

PROVENCE
Château Minuty Prestige Rosé 2016
Frankrike, Côtes de Provence • 145 kr • 75 cl • 13 % • SB 7935 • 85/100

Betyg 5. Den något dyrare varianten av Minutys roséer är väl investerade kronor. Här finns betydligt mer av allt utan att det blir bredaxlat eller eldigt. Bra balans mellan syra, frukt och beska. Friska toner av smultron och blodapelsin går ton i ton med nätta gröna örter. Väcker längtan till en barstol vid Medelhavet, en oläst dagstidning och hemkörd bouillabaisse.

Château de Berne Grande Recolte 2016
Frankrike, Côtes de Provence • 115 kr • 75 cl • 13 % • SB 75286 • 84/100

Betyg 5. Den fyrkantiga flaskan påverkar såklart inte smaken men nog spär den på den lyxiga känslan en smula. Som tur är levererar även innehållet med glasklara aromer av vinbär, torkade örter och blodgrape. Välgjort i regionstypisk stil och lämpligt när hjärnan står i semesterläge.

Chateau D'Esclans Whispering Angel 2016
Frankrike, Côtes de Provence • 169 kr • 75 cl • 13 % • TS 99692 • 84/100

Betyg 4. Elegant prestigerosé som utöver de förväntade ljusrosa bäraromerna även bjuder på ett stänk mineralitet. Det märks framför allt i smaken där den anemiska frukten får ge plats åt en sval, stålig och lite stenig munkänsla. Helheten upplevs mer som ett vitt vin med hög syra. Bra att ha i åtanke när du pressar citron över de grillade småfiskarna.

***

ÖVRIGA FRANKRIKE
Les Vignobles Gueissard Perfect Day VdP Méditerranée 2016
Frankrike, Méditerranée • 79 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 71770 • 81/100

Betyg 5. Sympatisk allroundrosé med lika delar röda bär och medelhavsörter. Den finstämda doften är behållningen och även om smaken slutar lite kort är den ren och uppfriskande. Prismässigt ett bra alternativ till lådvin och smakmässigt lämpligt för en bättre ceviche utan för mycket chili men gärna med extra koriander.

Domaine Vico Sciaccarellu Rosé 2016
Frankrike, Korsika • 99 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 2178 • 80/100

Betyg 4. Medelhavet knackar åter på dörren och undrar när semestern börjar. Ett vin från Korsika som huvudsakligen görs på den lokala blå druvosorten nielluccio. I glaset oväntat torrt, stramt och läskande med klädsam bärighet. Smaken hade kunnat få sitta i lite längre samtidigt som begreppet törstsläckare ligger väldigt nära till hands. Kul nyhet i fasta sortimentet 1 juni.

Calvet Côtes du Rhône Rosé 2016
Frankrike, Rhonedalen • Côtes du Rhône • 89 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 2219 • 79/100

Betyg 4. Saftig, lättgillad och okomplicerad rosé med fruktfokus. Jordgubbar, smultron, smörkola och nektarin ger sammantaget ett mjukt och runt intryck utan att för den delen bli sliskigt så fort vinet kommer upp i temperatur. Ett vettigt val för sorglösa balkongkvällar med glada grannar och blandad plockmat.

***

Foto: TT

ÖVRIGA VÄRLDEN
Domain Road Pinot Noir Rosé 2016
Nya Zeeland, Central Otago • 159 kr • 75 cl • 13 % • TS 99139 • 85/100

Betyg 5. Strålande exempel på att riktigt bra rosé inte måste komma från Europa. Ett vin som både bjuder till med aromatisk flörtig pinot-parfym och lämnar friska minnen i eftersmaken. Ett lätt tanninbett ger struktur och begär efter fårostsallad – grekisk eller nya zeeländsk, väl själv – kanske med ett stänk hallonbalsamico. 5 maj släpptes 2.800 flaskor.

Viñedos Emiliana Adobe Reserva Rosé 2016
Chile, Rapel • 79 kr • 75 cl • 12 % • SB 6357 • 78/100

Betyg 4. Ekologisk budgetrosé från Chile som dessutom är fair trade, etiskt märkt och kommer i en lättare glasflaska. Innehållet är inte så pjåkigt det heller. Den smultronbetonade doften får sällskap av svartvinbärsblad och mandelmassa. Smaken är läskande, anspråkslös och funktionell. Som gjord för kylväskan.

***

TILLFÄLLIGT
Château Vignelaure 2016
Frankrike, Coteaux d'Aix-en-Provence • 149 kr • 75 cl • 13 % • TS 95240 • 85/100

Betyg 5. Ekologisk grenache, syrah och cabernet sauvignon som enbart odlas för att bli rosévin. Resultatet är ett friskt vin med nätta aromer av röda bär och en smakprofil som bjuder på angenämt motstånd och en lätt bitterhet. De första rosévinerna brukar smaka bäst men det här exemplaret får gärna hänga med hela sommaren. 2.400 flaskor släpptes 19 maj.

Bonny Doon Vin Gris de Cigare 2016
USA, Kalifornien • 149 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 90571• 85/100

Betyg 5. Även på andra sidan Atlanten går trenden mot att producera lättare roséviner som påminner om de från Provence. Boony Doon försöker göra ”tystare” vin med så lite manipulering som möjligt och lyckas bra med en kvintett med rhônedruvor. Elegant, snyggt, finstämt, läskande och med trivsam eftersmak. 3.600 flaskor släpptes 19 maj.

Château Pesquié Terrasses 2016
Frankrike, Côtes du Ventoux • 119 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 99440 • 83/100

Betyg 5. Precis som namnet utlovar ett strålande bra terrassvin! Druvorna cinsault, grenache och syrah växer mycket riktigt på terrassodlingar och nog vill man helst dricka det här under ett parasoll på en soldränkt terrass. Bärigt, blommigt och mineraliskt. Läskande vin med bra längd och massor av citruskänsla. Läge för skaldjur. 1.200 flaskor släpptes 19 maj.

***

BESTÄLLNING
Roger Champault Sancerre Les Pierris 2016
Frankrike, Loiredalen • 179 kr • 75 cl • 13 % • BS 76943 • 87/100

Betyg 5. Rosé med adress! En kombination av druvan pinot noir och Sancerres jordmån sätter tydliga spår av ursprung i glaset. Inbjudande doft med granatäpple, blodapelsin och svartvinbärsblad. Läskande, lång och pigg smak kantad av med mineraler. Bli inte förvånad om flaskan är klar innan maten...

Castello di Ama Rosato 2016
Italien, Toscana • 149 kr • 75 cl • 13.5 % • BS 78449 • 85/100

Betyg 5. Sangiovese från Toscana för onekligen tanken till röda chiantiviner. Och till viss del finns den körsbärslika fruktsyran kvar även här i roséversion. Det både doftar och smakar Italien. Läskande med blodgrape, smultron och ett uns rosmarin som rundas av med ett snyggt bittert bett. Precis så mycket att man snabbt vill ta en sipp till.

Leitz Eins Zwei Dry Pinot Noir 2016
Tyskland, Rheingau, 109 kr • 75 cl • 11,5 % • BS 75396 • 80/100

Betyg 4. Elegant version av tysk pinot noir, även kallad spätburgunder, som pressats försiktigt för att inte ge för mycket strävhet i vinet. I glaset möts vi av ett ljusrosa aromspektrum med fokus på smultron, citronskal och örter. Ren och lätt smak som drivs framåt av hög syra och stenig mineralitet. Sympatisk fördrinksrosé som inte behöver käk för att fylla sin funktion.

Läs mer om vin här

Rosé bör drickas nu

Välj alltid den senaste årgången, det vill säga 2016, då roséviner sällan utvecklas positivt. Druvsort är inte lika viktigt då karaktärsdragen kan vara svåra att känna igen eftersom druvans skal endast är med en kort stund vid pressningen. Färgen påverkas av hur lång tid skalen är i kontakt med musten och kan justeras i produktionen. Ursprung och stil hänger ofta ihop, även om allt fler producenter försöker efterlikna vinerna från Provence. I kombination med mat gör du bäst i att se på rosévinet som ett vitt vin. De kraftigaste vinerna kan ha en liten strävhet som mår bra av extra krämiga konsistenser som ostar, avokado och majonnäs på tallriken.

Bedömning och betyg

Bedömningssystem: Alla viner på listorna bedöms dels ur prisvärdhetssynvinkel (DN-betyg 1–5), dels ur strikt kvalitetssynvinkel (poäng på en skala från 1–100).

Definition kvalitetspoäng 91–100 poäng = världsklass. 81–90 poäng = minnesvärt. 71–80 poäng = väl godkänt. 61–70 poäng = godkänt. 50–60 poäng = underkänt.

Betyg:

5 = stark rekommendation

4 = bra köp

3 = prisvärt

2 = felfritt

1 = undvik

Rättelse 2017-05-25 08:14
I en tidigare version av texten angavs fel druvsort för vinet Sancerre Les Pierris Rosé.