Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Bubbelviner – Alf Tumble väljer 18 champagne och mousserande till nyår

Foto: Alamy och IBL

Alf Tumble har botaniserat bland champagne och mousserande. Här är 18 tips på vad du kan ha i glaset till nyår.

Foto: Champagne – favoriter i fasta sortimentet

Palmer & Co Blanc de Blancs 2011
Frankrike, Champagne • 339 kr • 75 cl • 12 % • SB 7553 • 89/100

Foto: Det ordinarie utbudet av champagne på Systembolaget förändras inte mycket. Som tur är finns det några säkra kort, däribland årgångsvinet på chardonnay från regionens kooperativ Palmer & Co. 2011:an är ung och spänstig med snygg vit frukt och generöst med toast efter sidorna. Syran döljer väl dosagen på 6 gram/liter och får saliven att rinna till. Gott till hummersoppan.

Foto: Diebolt-Vallois Prestige Brut NV
Frankrike, Champagne • 369 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 7723 • 88/100

Foto: Ett givet val bland de årgångslösa, så kallade ”non vintage” eller ”multi vintages”. Fjäderlätt, blommigt och smörigt på samma gång. Nyanserad aromprofil med nektarin, citron, brioche och diverse vita blomster. Borttrollad dosage bidrar med krämighet utan att direkt framkalla någon sötma. Viner som de här funkar utmärkt att lagra flera år men de är oftast väldigt svåra att hålla tassarna borta ifrån.

Foto: Louis Roederer Brut NV
Frankrike, Champagne • 409 kr • 75 cl • 12,5 % • SB • 88/100

Foto: Blå druvdominans med pinot noir i spetsen ligger till grund för Roederers instegschampagne. En bred och klassisk champagne som målar gyllene bubblor med bred pensel. Matvänlig struktur som för tanken till krämiga nyårssoppor och lagrad parmesan. Finns i både mindre och större flaskformat. Och för dig som vill lyxa till det är Roederer Cristal 2007 ovanligt drickvänligt redan nu.

 


 

Champagne – värda att beställa

Foto: Legras & Haas Blanc de blancs Brut NV
Frankrike, Champagne • 325 kr • 75 cl •12,5 % • BS 76477 • 89/100

Foto: En av de bättre non vintage-champagnerna som hade varit kul att se i standarsortimentet. Enbart chardonnay i kombination med att Legras & Haas här bara använder sig av ståltankar ger ett fräscht och elegant resultat. Tänk mandel, brioche, vita blommor och försiktig citrus. En harmonisk, lågmäld och välgjord champagne som varken skriker efter uppmärksamhet eller mat.

Foto: Egly-Ouriet Brut Tradition NV
Frankrike, Champagne • 545 kr • 75 cl • 12,5 % • BS 77565 • 92/100

Foto: Om vin kan upplevas i flera lager och frekvenser så har producenten Egly-Ouriet blivit expert på området. Här ryms alltifrån röda äpplen och grape till toast och fudge. Smaken fyller i med både kropp och detaljer. Blandningen består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay, och hälften av vinet är reservvin lagrat på bourgognefat. Stor champagne som utvecklas i glaset.

Foto: Vin & Natur Champagne
Frankrike, Champagne • 3 x 75 cl • 1 389 kr • BS 74795 • 89/100

Foto: Naturvin och biodynamiskt framställt vin är särskilt vanligt i Champagne. Några av de mest intressanta producenterna finns med i den här blandlådan som innehåller tre olika viner: André Beaufort Polisy Brut Nature 2007, Christophe Mignon Coupe de Foudre och Laherte Frères Blanc de blancs. Den sistnämnda knastertorr favorit och en given välkomstdrink på nyårskvällen.

 


 

Champagne – vintage 2008

Foto: Fresnet-Juillet Special Club 2008
Frankrike, Champagne • 449 kr • 75 cl • 12 % • TS 91137 • 92/100

Foto: Special Club är en förening av ett 30-tal mindre odlare som slagit sig samman för att höja kvaliteten på champagne. Flaskorna känns igen på den bulliga formen. Fresnet-Juillet håller jämn hög nivå och 2008:an är inget undantag. Blommigt nyanserad med jasmin, grön citrus och en gnutta vanilj. Fint inbäddad i behaglig mousse med jämnt tryck i smaken från början till slut. Mycket god redan nu.

Foto: Pol Roger Blnc de blancs 2008
Frankrike, Champagne • 619 kr • 75 cl • 12,5 % • BS 88285 • 92/100

Foto: Fortfarande ung och något tillbakahållen chardonnayskumpa i bredaxlad kostym. Med ordentlig luftning, förslagsvis genom att servera i större glaskupor, och några extra grader i temperatur vecklar frukten ut sig i form av grillad citrus, ljust bröd och hasselnötter. Mår bra av mothugg på tallriken såsom pankorullade torskbollar eller glöm bort i källaren ytterligare fem år. Lovande.

Foto: Canard-Duchêne Brut Vintage 2008
Frankrike, Champagne • 379 kr • 75 cl • 12 % • BS 77378 • 89/100

Foto: Ny producentbekantskap som tillhör familjen Thiénot. En champagne som spelar över hela registret med generös dosage och flera lager av gul frukt, mestadels plommon och äpple. Dock får man en känsla av att en större och mer detaljerad upplevelse väntar för den som har tålamod. Till årets nyårsfest föreslår jag att den hälls upp redan till middagen.

 


 

Champagne – vintage

Foto: Fleury Extra Brut Vintage 2002
Frankrike, Champagne • 501 kr • 75 cl • 12,5 % • BS 77429 • 94/100

Foto: Om man letar finns det fortfarande en del relativt mogen och bra champagne i beställningssortimentet. Fleury 2002 är en favorit i repris som fortfarande bjuder på fin mognad, krämig textur och gräddig ljus frukt. Snyggt balanserad pinot noir-dominerad champagne med expressiv och rund smak trots lite socker. Redo att drickas. Ekologisk.

Foto: Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2007
Frankrike, Champagne • 699 kr • 75 cl •12,5 % • TS 91157 • 92/100

Foto: Firmans prestigevin som verkligen tar för sig utan att skrika. Mjuk och förförisk munkänsla som bara växer allt eftersom aromerna vecklar ut sig i glaset. Rosor, vit persika, lätt rostade mandlar och solvarm citron. 100 procent chardonnay från äldre stockar och bra vingårdslägen. Lyxigt värre och förvånansvärt redo.

Foto: Napoleon Brut Millésime 2002
Frankrike, Champagne • 439 kr • 75 cl • 12 % • TS 99696 • 90/100

Foto: Ännu en champagne från 2002 som utvecklats med hedern i behåll. Frukten är fortfarande pigg med antydan till mognad. Framför allt är det smaken, där de rostade bröd- och kaffetonerna ligger som en mjuk filt över äppelfrukten, som avslöjar att vinet trots allt närmar sig 15-årsstrecket. Drick utan mat långt före tolvslaget.

 


 

Mousserande viner – favoriter i fasta sortimentet

Foto: Clotilde Davenne Extra Brut Crémant de Bourgogne NV
Frankrike, Bourgogne • 135 kr •79 cl • 13 % • SB 7725 • 85/100

Foto: Mousserande vin gjort som champagne men med Bourgogne som adress. 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay ligger till grund för ett i princip knastertorrt bubbel som på många sätt påminner om en bättre kolsyrad chablis. Tänk äpple, citronskal, mineral och örter. Perfekt som förfestbubbel eller väckarklocka efter nyårsmiddagen. Smakar ännu bättre på magnumflaska.

Foto: Ferrari Brut NV
Italien, Trento • 155 kr • 75 cl • 12,5 % • SB 7721 • 82/100

Foto: Familjen Lunelli var tidiga med att försöka framställa seriöst italienskt bubbel och särskilja sig från prosecco. I Ferrari-stallet är det här instegsvinet som görs på enbart chardonnay enligt champagnemetodens regler. Glöm den röda sportbilen och känn doften av gula äpplen, ljusa kex och citrusskal. Brödigt, kexigt, krämigt och med publikvänlig dosage utan att bli sliskig.

Foto: Rotari Blanc des blancs Extra Brut 2010
Italien, Trento • 129 kr • 75 cl • 12,5 % • BS 77152 • 81/100

Foto: Italienskt torrt bubbel framställt enligt klassisk champagne-metod på uteslutande chardonnaydruvor. Låg dosage ger ett friskt och rättframt intryck. Ljusgul frukt draperad med ton av toast och vit choklad. Smakrik men ändå stram och små mognadstoner som gläntar i eftersmaken. Effektiv som aptitretande partystarter. Firman Rotaris bästa vin på hyllan.

 


 

Mousserande viner – värda att beställa

Foto: Château Fuissé Crémant de Bourgogne Brut NV
Frankrike, Bourgogne • 189 kr • 75 cl • 12 % • BS 75520 • 85/100

Foto: Vinslottet Fuissé är mest känt för att göra stilla vit och habil bourgogne. Tur för oss att de även gör en crémant som fått vila 12 månader på jästfällningen. Resultatet är strukturerat utan att bli alltför stramt. Gul frukt lättar upp och bjuder in medan mineralitet och syra bryter av. Med andra ord ett riktigt bra allroundbubbel som slår många billiga champagner på fingrarna.

Foto: Aretey Cava Brut NV
Spanien • 79 kr • 75 cl • 11,5 % • BS 76056 • 80/100

Foto: Alla viner behöver inte vara komplicerade eller ta världsrekord i lång eftersmak. Aretey Cava är en sympatisk cava med bred smak och utan swimmingpoolaromer. Enkel, fruktigt pigg och aningen endimensionell smak men på det hela taget bra balans. Servera svalt direkt ifrån kylen. Bättre partybubbel i den lägsta prisklassen är svårt att gräva fram.

Foto: Juvé y Camps Reserva de la familia Brut Nature 2012
Spanien • 149 kr • 75 cl • 12 % • BS 77600 • 82/100

Foto: Lägger du ett par tjugor extra på din vardagscava händer det saker i glaset. Knastertorrt och lättdrucket utan att bli tomt och tråkigt. De ibland överdådiga cavaaromerna som kan påminna om uppblåsbara simpuffar lyser med sin frånvaro. I stället elegant, citrongul frukt och följsamma syror. Perfekt förstabubbel till snittarna. Finns även i kalasvänligt magnumformat.

Varför 2008?

2008 var en exceptionellt bra och långlivad årgång i Champagne, troligtvis den bästa hittills under 2000-talet. Flera av dessa är tillgängliga just nu på marknaden men mår bäst av ytterligare lagring på flaska. Ett utmärkt källarvin för samlare.

Vad är dosage?

Dosage innebär sötad druvmust som tillsätts i slutet av champagneproduktionen. Andelen restsocker anges i gram per liter och delar vinerna i olika stilar. Brut Nature = mindre än 3 g/liter restsocker. Extra brut = mindre än 6 g/liter. Brut = mindre än 12 g/liter.

Vad är vad?

Mousserande vin utanför champagne har många namn. Cap Classique (Sydafrika), Cava (Spanien), Cremant (Frankrike), Franciacorta (Italien), Prosecco (Italien), Sekt (Tyskland, Österrike). I Storbritannien kallar man sitt bubbel ofta för ”Merret” men det är ännu inte en officiell benämning.