Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

”En stor stark, tack!”

Sanna Blomquist, DN:s nya ölskribent, tipsar om sommaröl som är bättre alternativ än en stor stark när solen gassar.

Kanske är svenskarna världens mest soltörstande folk. Det är inte konstigt – ett genomgrått, kallt och blött oktober, november, december, januari, februari och mars sätter sina spår. Men den personlighetsförändring vi går igenom när solen och värmen till slut anländer är anmärkningsvärd.

Jag tänker på uteserveringar, jag tänker på oss gäster och jag tänker på öl.

För Sverige är också ett ölland. Vi har bryggt öl så länge marken gått att bruka och njutit av drycken i mer än 2 000 år. Ofta till fest, och ofta fick ölen namn efter tillfället: brudöl, gravöl, barnsöl, julöl och taklagsöl – kärt barn har många namn. Under 1400-talet drack vi uppemot tio liter om dagen till följd av den kraftigt saltade maten. Under krigstider dracks öl även av överlevnadsskäl, då det var svårare att förgifta än vatten.

Med tiden har ölen utvecklats till den mångfald vi har i dag – tusentals varianter av överjästa, underjästa och spontanjästa sorter. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt, så när som på ett undantag. En stor stark, en ljus lager som i slutet av 1900-talet nästan utrotade all annan öl. Vi slutade prata smak och diskuterade i stället alkoholskatteklasser.

Tack och lov är den värsta tiden förbi och ölen är i dag på god väg att återerövra sin plats som måltidsdryck på matbordet. Mikrobryggerier ploppar upp i varje hörn och för den svenska öltraditionen vidare. Nu pratar, provar, dricker, njuter och upptäcker vi öl igen. Det syns i statistik lika väl som på krogarnas och på Systembolagets växande ölutbud.

Men så kommer solen, och utvecklingen som under de mörka månaderna tagit två steg framåt backar plötsligt. Med näsan i vädret lapar vi både sol och öl på uteserveringar. ”En stor stark”, med betoning på att den ska vara just stor och stark – ljusaste lagern i högsta alkoholskatteklass. Glasens storlek avslöjar att vi inte längre bryr oss om smaken. 40 eller 50 centiliter starköl på fat hinner både bli varm och avslagen innan den druckits upp. Inte? Då kommer alkoholeffekten som ett brev på posten.

Jag vill slå ett slag för flaskölen, i mellanölsstyrka. Som jag bäst och helst njuter ur vinglas. Då känner jag smak och arom och får njuta av sol och öl – länge. Flaskan gömmer jag i skuggan och fyller på allt eftersom glaset sinar.

Därför kommer här förslag på tre stycken smakrika, välbalanserade och läskande öl som kommer att rinna längs min strupe i sommar. Gemensamt för de tre är också bryggningen i Sverige och alkoholhalten på 4,5 procent. I sin svalkande enkelhet passar de både på uteserveringar och vid matbordet.

S:t Eriks Pale Ale

33 cl, 17 kr, nr 1420

En elegant, citrusdoftande, amerikansk pale ale att njuta till grillade fiskar och köttbitar. Avsluta gärna med att pressa lite citron över det nygrillade.

Bedarö Bitter

50 cl, 28 kr, nr 1410

En bitter, fruktig och frisk ale, gärna till smakrikare rätter. Beskan gör sig bra med fetare tillbehör som såser och gratänger.

Falcon Raw No 9

33 cl, 13 kr, nr 1484

Ofiltrerad ljus lager, perfekt till sommarens sallader och heta asiatiska rätter.