Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Ölkultur med lokal humle i centrum

Den nyzeeländska humlesorten nelson sauvin efterfrågas i hela världen. Alf Tumble har besökt mikrobryggerier i Wellington som gärna lyfter fram sitt ursprung med hjälp av humle.

Hantverksöl-revolutionen är en global företeelse. Den utveckling vi ser och har sett bland svensk ölproduktion de senaste åren ser likadan ut på andra sidan jorden. Under de tre senaste åren har försäljningen av hantverksöl från Nya Zeeland ökat lavinartat. I dag finns det 168 småbryggerier utspridda över både nord- och sydön som tillsammans står för 15 procent av landets totala produktion. Den populäraste ölstilen är pale ale, tätt följd av IPA, men det börjar bli trångt på butikshyllorna då det finns runt 1.500 olika ölsorter att välja bland.

Precis som i Sverige har de stora, industriella bryggerierna blivit varse utvecklingen och gör allt de kan för att hänga med. Det vanligaste är nya varumärken som riktar sig till en yngre publik men det händer också att mindre bryggerier köps upp. Tuatara Brewery, som var ett av landets första och viktigaste mikrobryggerier i slutet på 90-talet, blev tidigare i år uppköpta av jätten DB Breweries som ägs av Heineken.

Suget efter öl från Nya Zeeland är stort. Exporten når femtio länder och Australien är största marknaden. Men vad som har kommit att bli ännu mer eftersökt är landets humle. År 2000 lanserades en ny distinkt humlesort som odlas kring staden Nelson på norra delen av sydön. Eftersom humlens aromatiska karaktär påminde väldigt mycket om druvan sauvignon blanc fick den namnet nelson sauvin. I dag är humlesorten så populär att man planerar att utöka odlingarna med ytterligare 200 hektar. Förtjänsten är dessutom större för att odla humle än för att odla druvor.

– Vi har med åren byggt upp en stadig relation med humleodlarna så vi får nästan all nelson sauvin vi behöver. Men den globala efterfrågan och hembryggartrenden gör att den inte räcker till alla, säger Josh Lynex som är försäljningschef på Garage Project i Wellington.

Mikrobryggeriet, som mycket riktigt startade i ett garage år 2001 med ambitionerna att utmana ölvärlden, har vuxit till ett av landets mest framgångsrika. Mycket tack vare konceptuella öl med udda ingredienser och expressiva etiketter.

Den mörka lagern ”Day of the dead” bryggs till exempel med rökt chipotle, agavesirap och kokosnöt, och i en ljusare variant används habanero, rosenvatten och melon som smaksättare. Den röda tråden som sammanbinder Garage Projects kaxiga ölsorter är fokus på lokala humlesorter, vilket också blivit ett sätt att smakmässigt binda ölet till en specifik plats. Och givetvis frontas bryggeriets mest populära pale ale av nelson sauvin.


 5 ÖL MED HUMLESORTEN NELSON SAUVIN

Foto: Garage Project Hapi Daze Pacific Pale Ale

 

Nya Zeeland • 32:10 kr • 33 cl • 4,6 % • BS 88478

 

Foto:

Tuatara APA

  

Nya Zeeland • 28:10 kr • 33 cl • 5,8 % • SB 1209

 Foto:

NKB Southern Pale Ale

 

Sverige • 25:70 kr • 33 cl • 4,6 % • BS 30536

Foto:

 

Mikkeller Nelson Sauvin Chardonnay Brut

 

Belgien • 159 kr • 75 cl • 9 % • TS 11813

 

Modern Times Blazing World Hoppy Amber Ale

Foto:

 

USA • 34:30 kr • 47,3 cl • 6,8 % • TS 11449