Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Flera nya Michelin-stjärnor till svenska krogar

01:38. Tre svenska restauranger får nya stjärnor i Guide Michelin varav Malmöbaserade restaurang Vollmers får två stjärnor.

I fjol blev Maeemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn först i Norden med att tilldelas tre stjärnor i anrika Guide Michelin. Något sällskap från en svensk restaurang får de dock inte 2017. Däremot tillkom två nya svenska restauranger i guiden, och en tredje tilldelades sin andra stjärna.

Fyra svenska krogar – Fäviken Magasinet, Mathias Dahlgrens Matsalen, Frantzén och Oaxen krog – har tidigare tilldelats två stjärnor, Fäviken Magasinet fick båda sina så sent som förra året. Att Sverige skulle få sin första trestjärniga restaurang i år var det däremot inte många som trodde på, då både Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén stängt under 2016, vilket innebär att de förlorar sina stjärnor.

Sverige har nu 23 restauranger med totalt 26 stjärnor. Det stjärntätaste landet är Japan, med totalt 557 stjärnor fördelat på 429 restauranger.

Samtliga nordiska restauranger som fick stjärnor 2016 har fått behålla sina stjärnor – med undantag för de som har stängt. Men några namn har tillkommit, bland annat får både Island och Färöarna sina första stjärnor där krogarna Dill och Koks belönas. 

Läs mer: DN besökte färgstarka Färöarna och testade maten på Koks

Foto: Jessica Gow/TT

Karim Khouani från restaurang Sture i Malmö som tilldelades en stjärna. Foto: Jessica Gow/TT

Malmörestaurangen Sture får för första gången en stjärna. Stockholmsrestaurangen Imouto gör Sture sällskap som nykomling.

– Tack så hemskt mycket. Jag gläds åt att det är en sushi-boom i Stockholm just nu, säger en överraskad Sayan Isaksson, vars restaurang även nominerades till DN:s krogpris Gulddraken.

Restaurang Vollmers i Malmö, som sedan tidigare har en stjärna, tilldelas sin andra stjärna.

– Vi har jobbat så länge för det här, säger Mats Vollmer, en av ägarna, under presskonferensen.

Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn får behålla sina tre stjärnor. De är två av ett hundratal restauranger runtom världen som fått högsta rankningen, av drygt 20.000 restauranger i guiden.

– Det nordiska köket har mognat, och vi ser tecken på att det har spritt sig över hela världen, säger Michael Ellis, International Director med ansvar för Michelin-guiderna, under presskonferensen där Guide Michelin Nordic Countries 2017 presenterades. 

Bäst utdelning blev det i år för Danmark, som inte bara fick en ny tvåstjärnig restaurang‚ Henne Kirkeby Kro, utan också fyra nya enstjärniga krogar, medan Norge fick nöja sig med en ny enstjärnig.

Läs mer: Michelins miss – gav stjärna till fel restaurang

Fakta: Svenska Michelinkrogar

Den första upplagan av Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.
I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget ”värd en resa i sig”.
Sverige tog plats i guiden för första gången 1984, då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.
Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor.

Svenska restauranger med Michelinstjärnor 2017:
2 stjärnor:
Fäviken Magasinet, Järpen
Vollmers, Malmö
Oaxen Krog, Stockholm


1 stjärna:
Hotel Borgholm, Borgholm
PM & Vänner, Växjö
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Ekstedt, Stockholm
Esperanto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Imouto, Stockholm
Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
Sjömagasinet, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Upper House, Göteborg
Sture, Malmö
Bloom in the Park, Malmö

Källa: Michelin Nordic Guide