Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Kärnfrisk med granatäpple

Apelsin- och granatäpplesallad.
Apelsin- och granatäpplesallad. Foto: Beatrice Lundborg

Den mytomspunna frukten granatäpple är som allra bäst just nu. Jens Linder låter den ge färg, smak och vitaminer till säsongens godaste rätter.

Så piffar du upp vinterkosten med tjusig frukt. Här är Jens Linders matkrönika och fyra av hans recept på rätter med granatäpplen.

Jens Linder: Ståtlig frukt med stor betydelse

Aubergine med granatäpple och yoghurt. Små auberginer har mindre beskt kött och blir jättefina när de serveras ugnsbakade och fyllda med en krämig sås och granatäpplen.

Kycklinggryta med granatäpple och cashewnötter. Inspirationen är en rätt som kan lagas med fasan eller kyckling samt valnötter. Jag har gjort en syrlig version, med cashewnötter.

Apelsin- och granatäpplesallad. En fin liten sallad, ett bra tillbehör till vilken varmrätt som helst. Eller som färggrant och uppiggande inslag på en buffé.

Granita på granatäpple och citron med nashipäron. Det här är en dessert där man serverar en lös granita (eller en ännu lösare sherbet) till krispiga päron. Enkelt och underbart friskt.

Tre sätt att kärna ur ett granatäpple

Foton: Beatrice Lundborg