Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Laga mer mat åt dig själv

Rejäla doser smör, grädde eller socker har aldrig varit något Nigella Lawson tvekat inför. Njutning kommer i första rummet när den brittiska tv-kändiskocken ger sina tips om matlagning.

Samtidigt är enkelhet något av hennes huvudprincip. Och själv vägrar hon att kalla sig kock.

- Man ska inte låta experterna ta patent på matlagning. Om bara de kunde laga mat så skulle mänskligheten ha dött ut för länge sedan, säger Nigella till DN på telefon från London.

Det sensuella sättet hon presenterar hemlagad mat på kallas i hennes hemland för "matporr". Nu kommer boken "Nigellas kök" på svenska.

På engelska heter den helt enkelt "Kitchen" och är en rejäl tegelsten. I Sverige har den delats upp i två delar. En finns redan i bokhandeln, den andra kommer ut i april.

- Under åren har jag sysslat med ganska avgränsade ämnen, som julmat eller festmat eller bakning. Men köket kan ju vara helt olika platser säg en tisdagskväll och en söndagsmorgon. Jag ville ha en bok som tar hänsyn till olika sätt att laga mat och olika sorters måltider.

Om kritiken mot att hon knappast följer några råd om näringsriktig kost säger hon:

- Jag gillar bakning, och att baka en kaka utan socker vore ett ganska djärvt företag, eller hur? Dessutom går det mode i vad som är hälsosamt. Ibland anses smör nyttigt och ibland inte.

Hon fortsätter:

- Om man har fyra deciliter grädde i en efterrätt, och den ska vara till sex personer, så blir det inte så mycket till var och en. Dessutom gör man ju inte sånt varje dag.

Ofta när hon möter sina läsare får hon frågan hur man blir kreativ i köket och vågar något annat än bara att följa någon annans recept.

- Jag brukar ge två råd, säger hon. Det första är att hålla sig till ett recept som man är nöjd med. Gör det så många gånger att du får det i blodet. Då börjar du snart få idéer om vad som kan ändras.

Hon ger ett exempel: sina kalkonköttbullar.

- Vi bodde i USA där det bara fanns alldeles för mager köttfärs till köttbullarna. Så jag tänkte: man kanske ska testa med kalkonkött? Och de blev alldeles underbara.

Det andra rådet:

- Man ska laga mat till sig själv regelbundet, vanliga vardagar. Många blir väldigt stressade när de ska laga stora festmåltider. Men lagar man åt sig själv så kopplar man av, det gör inte så mycket om något blir fel, man blir en del av processen

Trots sin lyxiga och njutningsfyllda framtoning ger hon bilden av sig själv som något av en minimalist i köket. Hon menar att man egentligen bara behöver två knivar: en liten och en stor. Och hon ägnar ett helt kapitel i boken åt onödiga köp till sitt kök genom åren.

Vad är din mest värdelösa kökspryl?

- Det är svårt att svara på för jag köper nya hela tiden. Senast blev det en elektrisk frityrkokare för kalkon. Annars var det helt onödigt att köpa en brödbakningsmaskin. Att knåda degen är ett rent terapeutiskt moment för mig, jag förstår inte vad jag skulle tjäna på att låta en maskin göra det åt mig.

- Och om jag varje morgon skulle vakna upp med en limpa färskt bröd så skulle jag vara till och med vara tjockare än jag är nu.

Vad är din egen favoritmat?

- Om vi glömmer matlagning för en stund så säger jag ost och bröd. Jag har upptäckt den mest gudomliga svenska osten nyligen. Jag vet inte hur man uttalar det. Är det "gravay"?

Grevé?

- Ja! En fantastisk ost! Men jag älskar starka mögelostar också, och ostar som gör att min man och mina barn tvingar mig att sitta i ett annat rum när jag äter dem.

- Annars är jag ganska enkel i min smak. Jag säger aldrig nej till en ugnsstekt kyckling. Egentligen tycker jag om allt utom sojamjölk.

Yrke: Författare och tv-kock. Aktuell:

Yrke: Författare och tv-kock.
Aktuell: Boken "Nigellas kök. Recept från hemmets hjärta" har kommit ut på svenska. Uppföljaren "Nigellas kök. Fler recept från hemmets hjärta" kommer i april.
Bor: I villa i London.
Familj: Maken Charles Saatchi, reklamguru och konstsamlare, en 18-årig dotter och en 15-årig son från ett tidigare äktenskap och makens 17-åriga dotter.