Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Öl

När ska vi tröttna på ny knasig öl?

Nästa öltrend: Vanlig stor stark. Det spår Alf Tumble
Nästa öltrend: Vanlig stor stark. Det spår Alf Tumble Foto: Alamy/DN

Reflexmässig uppkastning. Det var precis vad som hände när jag provade ett av ölen från det senaste släppet av små partier.

Liksom de flesta andra provare spottar jag, men den här reaktionen var totalt ofrivillig. Doften avslöjade inget fuffens. Humledominerad, aningen gräsig och lite ”funky”, modern nya världen-IPA, typ. Efter en medelstorstor klunk och lite gurglande känner jag en snabbt växande chilihetta. Vad är det som händer? Jag gör ett desperat försök att träffa spottkoppen.

På burkens etikett läser jag: Garage Project La Calavera Catrina. Ett nya zeeländskt bryggeri, kända för att experimentera och skapa konceptöl. Baksidan avslöjar att det är en lager som bryggts på majs, vattenmelon, rosvatten och ”en rejäl dos habaneropeppar”.

 

 Ju mer det smakar desto bättre. Inte helt olikt den utveckling som vinet gått igenom. 

 

Att man får smaksätta öl med i princip vad som helst är ingen nyhet. I och med mikrobryggeriernas intåg har ribban höjts och fokus riktats om. Ju mer det smakar desto bättre. Inte helt olikt den utveckling som vinet gått igenom. Ju kraftfullare vin desto högre betyg. Trenden pekar nu tydligt mot en önskan om mer balanserade drycker, både bland vinmakare som bland konsumenter. När är dags för ölet att påbörja samma resa?

Lite senare i provningen dyker det upp ett öl som smakar som chokladbiten Co-Co, brygd med kokosnöt. Strax därefter en 12-procentig mörk skapelse med spår av ostron och grön buske. Att knasiga öl säljer slut fort och har fans världen över råder det inget tvivel om. Frågan är när de tröttnar. Och vad som blir det nya heta. Kanske en stor stark?

Dryckestips.  Små partier

Vin och öl som släpps i liten upplaga ger Systembolagets sortiment välbehövligt liv och lust. Alf Tumble listar topparna bland det som lanseras 19 februari.

• TRE VITA VINER

  1. Jurtschitsch Zöbinger Heiligenstein Riesling Erstes Gewächs 2014
    Österrike, Kamptal • 189 kr • 75 cl • 13 % • TS 90693 • 90/100
    Ekologiska rieslingdruvor från vingården Heiligenstein gör livet lätt även för en grüner veltliner-specialist som Jurtschitsch. Elegant men samtidigt väldigt josig och läskande med doft av mogen persika, grönt te och äpple. Minst sagt generös smak som landar torrt i gommen. 720 flaskor.
    Betyg: 5
     
  2. Nicolas Potel Chassagne-Montrachet 2007
    Frankrike, Chassagne-Montrachet • 349 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 91332 • 90/100
    Att köpa mogen vit bourgogne anses ofta vara en chansning då vinerna ibland oxiderar i förtid. Det gäller dock inte det här lilla guldkornet som verkar nått sin topp just i dag. Vinet är fortfarande skärpt, smörigt, kalkigt och citrusfruktigt. Ekfatskaraktären har sjunkit in i skuggorna. 240 flaskor. 
    Betyg: 4 
  3. Verget Mâcon-Charnay Le Clos Saint-Pierre 2014
    Frankrike, Mâcon-Charnay • 189 kr • 75 cl • 13 % • TS 92149 • 87/100
    Vin från bourgogne blir som bekant aldrig särskilt billigt. Därför blir jag extra glad när det faktiskt dyker upp vin som kan motivera sin prislapp. Syradrivna årgången 2014 är härligt frisk att sätta tänderna i. Helst ihop med hemmasnickrade fiskpinnar som du panerat i panko och citronskal. 1 200 flaskor.
    Betyg: 4 

• TRE RÖDA VINER

  1. Michel Gassier Les Piliers Syrah 2013
    Frankrike, Costières de Nîmes • 129 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 95086 • 88/100
    För att ge syrahvinet lite extra finess har Gassier anammat metoden från norra Rhônedalen där man ibland tillsätter några ynka procent av den gröna druvan viognier. Resultatet vibrerar av lakrits, viol, peppar och charkuterier. Är lammgrytan redo? 1 200 flaskor släpptes den 5 februari. 
    Betyg: 5 
  2. Chateau la Tour de Mons Marquis de Mons 2009
    Frankrike, Margaux • 229 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 91236 • 89/100
    Balanserad och oväntat finstämd bordeaux som trots varmt år inte alls visar spår av värmeslag. Blandningen domineras av merlot vilket säkert bidrar till den silkiga munkänslan. Lägg därtill klassiska blyerts- och cederaromer och du har en stiltypisk drickmogen ”claret” i vettigt prisläge. 1 200 flaskor. 
    Betyg: 4 
  3. Comando G Bruja de Rozas 2014
    Spanien, Vinos de Madrid • 199 kr • 75 cl • 14 % • TS 90271 • 88/100
    Biodynamisk och bergsodlad garnacha från utkanterna av Madrid, kan det vara något? Javisst! Förbered dig på ett rödvin som är betydligt lättare och svalare än de viner som landet gjort sig känt för. Men även om frukten är bärig finns en hel del mineralitet och en aptitnaggande strävhet. Charkläge. 1200 flaskor. 
    Betyg: 4 

• TRE ÖL

  1. Gänstaller Bräu Zoiglbier
    Tyskland • 50 cl • 32:90 kr • 5,8 % • TS 11222 • 92/100
    En öltyp jag hoppas att vi gärna får se mer av framöver, både på krogen och på bolaget. Gänstallers Zoiglbier har allt man kan önska av en fylligare tysk lager där balans är led­ordet. Lätt citrusaromatisk, rund munkänsla och härligt torr gräsig beska. Lika törstsläckande som matvänlig. 15 000 flaskor. 
    Betyg: 5
     
  2. To Øl Black Malts And Body Salts
    Internationellt märke • 33 cl • 39:90 kr • 9,9 % • TS 11567 • 92/100
    Ett seriöst ölbygge som i grunden bygger på en stout och en IPA. Mörkrostad malt möter uppiggande humle, och för att underlätta mötet har man använt lite kaffe som brygga. Mörk i färgen men ljus i smaken. I sin helhet mycket smak men samtidigt välbalanserad. Något att sippa på efter middagen. 10 080 flaskor.
    Betyg: 5
     
  3. Baird Beer Carpenter’s Mikan Ale
    Japan • 33 cl • 39:90 kr • 7 % • TS 11113 • 88/100
    Spännande japansk fruktale delvis bryggd på den inhemska citrusfrukten mikan. En fruktexplosion som arommässigt påminner om en blandning av passionsfrukt och satsumas. Inte helt olikt de aromer som de generösa humlegivorna kompletterar med. Snyggt och välgjort för den som inte räds lite extra C-vitamin. 3 888 flaskor. 
    Betyg: 4 
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.