Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Äggstanning på karljohan med ångad goliatmusseron

Ingredienser. Äggstanning på karljohan med ångad goliatmusseron

Portioner: 4 små

1/2 dl torkad (eller 5 dl färsk) karljohan eller annan sopp + blötläggningsvatten
6 dl vatten att koka svampen i
1 1/2 msk japansk soja
salt
4 ägg
4 goliatmusseroner eller ostronskivling
strimlad skärböna

Soppar med sina både milda och kraftfulla smaker är perfekt till buljongen som står som smakbas. Svampen ovanpå äggstanningen ska fortfarande vara spänstig, den får inte ångas för länge, då försämras doften och konsistensen.

1. Om torkad svamp används, blötlägg den i ljummet vatten i cirka 15 minuter för att dra ur de beska smakerna.

2. Finhacka sopparna och lägg dem i 6 dl vatten. Koka upp och låt koka under lock i 20 minuter.

3. Dra av kastrullen från värmen, sila av buljongen i en bunke, släng svampen och låt vätskan svalna.

4. Vispa ihop äggen. Häll i soja och blanda i den svala buljongen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt. Häll upp smeten i fyra ugnsfasta portionsformar (eller en stor). Täck dem med aluminiumfolie.

5. Koka upp lite vatten, cirka 2 centimeters höjd, i en vid kastrull (eller hetta upp en ångkokare).

6. Placera formarna i kastrullen (eller ångkokaren) och låt ånga i 25 minuter. Vattnet behöver bara sjuda. Fyll på med vatten om det håller på att koka torrt.

7. De sista 5 minuterna av ångkokningen: Salta de färska svamparna och lägg dem ovanpå aluminiumet som täcker formarna (eller formen). Låt svamparna ångkokas helt lätt i cirka 5 minuter.

8. Stick ner en sticka i äggstanningen. Om det inte fastnar någon kletig smet på stickan är den färdig. Toppa med de ångade svamparna och garnera gärna med strimlad skärböna.