Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

en stor näve sallad, exempelvis, krisp, roman, ekblad och bladsallad
½ gurka
2 tomater
tillägg:
1 gul lök eller silverlök
1 röd paprika
kokta delikatesspotatisar
kokt sparris
riven morot
tunnskivad rättika
eller andra goda grönsaker
Vinägrett:
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
1 tsk dijonsenap
lite vatten

En alldeles utmärkt grönsallad

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

1. Dela salladen i små blad och lägg dem i iskallt vatten någon timme om de är slokiga, annars bara skölj dem. Ta upp dem ur vattnet och torka dem – antingen i salladsslunga eller i en handduk.

2. Riv bladen i mindre bitar. Klyv gurkan och kärna ur den. Skär den i tunna halvmånar. Skär tomaterna i småbitar. Skär övriga ingredienser i ringar, småbitar, tunna skivor eller strimlor.

Annons:

3. Blanda vinägrettdressingen i botten av en salladsskål. Vispa ihop vinäger, olja, salt, svartpeppar och senap i en stor salladskål. Tillsätt lite vatten. Smaka av. Så här långt kan salladen förberedas timmar i förväg.

4. Blanda salladsbladen och övriga grönsaker i salladsskålen och vänd runt så att dressingen fördelas bra. Servera på en gång.

Kommentarer

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Globalt betalningssystem. Lokala agenter förmedlar pengar till IS. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

helena500
Foto:Roger Turesson, All Over Press

 Helena i DN-intervju. ”Det sista jag vill är att skicka mina barn till krig.” 610  148 tweets  462 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stefan Lisinski: Kan ställas till svars i Sverige för krigsbrott. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Professor i islamologi. Om jihad, martyrer och tillstånd. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Erik Ohlsson: De lockas av hjältemod och kamratskap. 19  6 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

tag_500
Foto:TT

 Nytt tågkaos att vänta i sommar. Krismöte med tåg- och mobilbranschen. 153  42 tweets  110 rekommendationer  1 rekommendationer

 Lastmaskin fattade eld under jord. Ingen person skadades i branden. 13  11 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Proffsätaren Patrick Bertoletti struntade i bordsskicket för att vinna mattävlingen.  ”Jag svettas.” 20  10 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

kycklingvingar
Reuters
mynt
Foto:Alamy

 DN:s sparskola. ”Många kan bli besvikna när de upptäcker att sparandet inte är tryggt.”

 DN:s Hasse Eriksson: Viktiga siffror för dina Sverigefonder.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: