Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

en stor näve sallad, exempelvis, krisp, roman, ekblad och bladsallad
½ gurka
2 tomater
tillägg:
1 gul lök eller silverlök
1 röd paprika
kokta delikatesspotatisar
kokt sparris
riven morot
tunnskivad rättika
eller andra goda grönsaker
Vinägrett:
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
1 tsk dijonsenap
lite vatten

En alldeles utmärkt grönsallad

Bokmärk artikel

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

1. Dela salladen i små blad och lägg dem i iskallt vatten någon timme om de är slokiga, annars bara skölj dem. Ta upp dem ur vattnet och torka dem – antingen i salladsslunga eller i en handduk.

2. Riv bladen i mindre bitar. Klyv gurkan och kärna ur den. Skär den i tunna halvmånar. Skär tomaterna i småbitar. Skär övriga ingredienser i ringar, småbitar, tunna skivor eller strimlor.

Annons:

3. Blanda vinägrettdressingen i botten av en salladsskål. Vispa ihop vinäger, olja, salt, svartpeppar och senap i en stor salladskål. Tillsätt lite vatten. Smaka av. Så här långt kan salladen förberedas timmar i förväg.

4. Blanda salladsbladen och övriga grönsaker i salladsskålen och vänd runt så att dressingen fördelas bra. Servera på en gång.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

dumapuffflak
Foto:Ap

 Tre döda under fredagen. Stenkastning mellan palestinier och israeler.

bananfluga
Foto:Current Biology, Dweck et al

 Tre fällor som du kan bygga själv. Trivs som bäst nu – äter och lägger sina ägg i jäsande frukt. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
4349_0_014_en_resa_genom_kr
Foto:Paul Hansen

 Ska ”se över” Ukrainainsats. Observatör hamnade i skottlinjen. 4  1 tweets  2 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kan användas för att giftmörda någon. ”Tur vi inte gjorde eget snabbtest”. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: