Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

en stor näve sallad, exempelvis, krisp, roman, ekblad och bladsallad
½ gurka
2 tomater
tillägg:
1 gul lök eller silverlök
1 röd paprika
kokta delikatesspotatisar
kokt sparris
riven morot
tunnskivad rättika
eller andra goda grönsaker
Vinägrett:
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
1 tsk dijonsenap
lite vatten

En alldeles utmärkt grönsallad

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

1. Dela salladen i små blad och lägg dem i iskallt vatten någon timme om de är slokiga, annars bara skölj dem. Ta upp dem ur vattnet och torka dem – antingen i salladsslunga eller i en handduk.

2. Riv bladen i mindre bitar. Klyv gurkan och kärna ur den. Skär den i tunna halvmånar. Skär tomaterna i småbitar. Skär övriga ingredienser i ringar, småbitar, tunna skivor eller strimlor.

Annons:

3. Blanda vinägrettdressingen i botten av en salladsskål. Vispa ihop vinäger, olja, salt, svartpeppar och senap i en stor salladskål. Tillsätt lite vatten. Smaka av. Så här långt kan salladen förberedas timmar i förväg.

4. Blanda salladsbladen och övriga grönsaker i salladsskålen och vänd runt så att dressingen fördelas bra. Servera på en gång.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

everest3-1000
Foto:AP

 Svenska klättrare på plats. Laviner på Everest – bergsklättrare dog. 26  2 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Alla sprang ut på gatan.” Värsta skalvet som drabbat Nepal på 80 år. 286  5 tweets  281 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal288
Foto:AFP
svante_480B
Foto:ICCI

 Svante Bodin på resa i Nepal. ”En del av fasaden och en tillbygd övervåning på hotellet rasade.” 44  6 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till oss på DN.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 67  0 tweets  67 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 UD tystlåtet. Två svenskar som fångats i Syrien har frigivits. 76  13 tweets  63 rekommendationer  0 rekommendationer

 Polen nekar visum. Putinvänliga Nattvargarna får inte vallfärda till Berlin för att fira seger i andra världskriget. 9  5 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

nattvargarna288
Foto:AP
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: