Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

en stor näve sallad, exempelvis, krisp, roman, ekblad och bladsallad
½ gurka
2 tomater
tillägg:
1 gul lök eller silverlök
1 röd paprika
kokta delikatesspotatisar
kokt sparris
riven morot
tunnskivad rättika
eller andra goda grönsaker
Vinägrett:
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
1 tsk dijonsenap
lite vatten

En alldeles utmärkt grönsallad

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

1. Dela salladen i små blad och lägg dem i iskallt vatten någon timme om de är slokiga, annars bara skölj dem. Ta upp dem ur vattnet och torka dem – antingen i salladsslunga eller i en handduk.

2. Riv bladen i mindre bitar. Klyv gurkan och kärna ur den. Skär den i tunna halvmånar. Skär tomaterna i småbitar. Skär övriga ingredienser i ringar, småbitar, tunna skivor eller strimlor.

Annons:

3. Blanda vinägrettdressingen i botten av en salladsskål. Vispa ihop vinäger, olja, salt, svartpeppar och senap i en stor salladskål. Tillsätt lite vatten. Smaka av. Så här långt kan salladen förberedas timmar i förväg.

4. Blanda salladsbladen och övriga grönsaker i salladsskålen och vänd runt så att dressingen fördelas bra. Servera på en gång.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

argentina2-500
Foto:Reuters

 Efter krisen -02. Har inte kommit överens med hedgefonder om skulder.

Annons:

 Värstinglistan. Här är teknikprylarna som du vill stänga av ordentligt när de inte används. 58  2 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

elrakning144
Foto:Henrik Montgomery
Annons:
skord500
Foto:Emma Eriksson

 ”Bästa på länge.” Mild vinter bäddar för jätteskörd i hela landet. 51  4 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Aregawi skadad. Skulle gjort sitt första individuella SM – men sista träningspasset ställde till det.

aregawi-244
Foto:Bildbyrån
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: