Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

en stor näve sallad, exempelvis, krisp, roman, ekblad och bladsallad
½ gurka
2 tomater
tillägg:
1 gul lök eller silverlök
1 röd paprika
kokta delikatesspotatisar
kokt sparris
riven morot
tunnskivad rättika
eller andra goda grönsaker
Vinägrett:
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
1 tsk dijonsenap
lite vatten

En alldeles utmärkt grönsallad

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

Att göra i ordning en sallad kan verka enkelt, och det är det också. Men om vill man att den ska bli riktigt bra, bör man tänka på några saker. Grönsakerna bör som regel inte vara kalla, utan snarare ha stått ute i rumstemperatur en stund, då träder smakerna fram tydligare. Salladsbladen bör vara knapriga men torra så att dressingen kan fastna på dem. Och dressingen ska blandas med salladen i allra sista stund. Får salladen ligga i dressingen blir den slokig.

1. Dela salladen i små blad och lägg dem i iskallt vatten någon timme om de är slokiga, annars bara skölj dem. Ta upp dem ur vattnet och torka dem – antingen i salladsslunga eller i en handduk.

2. Riv bladen i mindre bitar. Klyv gurkan och kärna ur den. Skär den i tunna halvmånar. Skär tomaterna i småbitar. Skär övriga ingredienser i ringar, småbitar, tunna skivor eller strimlor.

Annons:

3. Blanda vinägrettdressingen i botten av en salladsskål. Vispa ihop vinäger, olja, salt, svartpeppar och senap i en stor salladskål. Tillsätt lite vatten. Smaka av. Så här långt kan salladen förberedas timmar i förväg.

4. Blanda salladsbladen och övriga grönsaker i salladsskålen och vänd runt så att dressingen fördelas bra. Servera på en gång.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Tröttnat på turisterna. Det är ett speciellt beteende som fått spanjorerna att surna till. 206  5 tweets  201 rekommendationer  0 rekommendationer

barcaprotest
Foto:Esther Navalón Wamba
Annons:
alliansen_500255
Foto:TT

 Alliansen: ”De utdömda straffen återspeglar inte den avsky som finns.” 26  3 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Regeringen föreslår flera skärpningar av straff. Vad innebär förslagen?  Stefan Lisinski kommenterar.

 DN/Ipsos. Alliansen väntar fortfarande på ett lyft – trots utspel. 414  49 tweets  364 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s valfrågekoll. Betygen, flyktingar, jobben. Vad tycker du?

Annons:

 Sol och värme gör comeback. Sommaren går in på sista varvet, men det finns goda solchanser. 10  1 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

sommar_244119
Foto:TT

 Se din lokala prognos. Dagliga prognoser på weatherpal.se

Dator
Foto:Daniel Nilsson

 ”Inget roligt beslut att fatta.” Telia börjar återigen lagra data från kundernas trafik i tele- och datanäten. 8  3 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: