Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Färsk bönsallad med sardeller, citron och solrosfrön

Foto: Charlie Drevstam

Den här bönsalladen får sin smak av brynt vitlök och sardeller. Fungerar fint att äta som lunch eller ha som tillbehör till middagen. Trots att det är fisk i passar den väldigt bra till kött – sardellen agerar smaksättare på samma sätt som i en caesarsallad.

Ingredienser. Färsk bönsallad med sardeller, citron och solrosfrön

4 portioner
200 g vaxbönor, ansade
200 g haricots verts, ansade
1 vitlöksklyfta, finhackad eller finriven
3 msk olivolja
10–12 sardellfiléer, finhackade
3 msk pressad citronjuice
1 rödlök, finskivad
1 dl solrosfrön, rostade
2 dl grovhackad persilja
salt

1. Koka vaxbönor och haricots verts var för sig i saltat vatten i en kastrull några minuter, tills de är mjuka men ändå har lite spänst kvar.
2. Fräs vitlöken i olivoljan i en stekpanna cirka 30 sekunder, tills det börjar dofta. Tillsätt bönor och sardeller, vänd runt. Tillsätt citronjuice, rödlök, solrosfrön, persilja och eventuellt lite mer olivolja. Smaka av med salt.