Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 15 minuter

800 g rumstempererad fläskfilé,
helst av svensk gårdsgris
3 vitlöksklyftor
½ kruka färsk salvia
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 msk matolja
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
Potatiskaka:
5 potatisar, fast sort
3 jordärtskockor (kan ersättas med
2 potatisar)
150 g getost
2 msk matolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde
Till servering:
Ett knippe nykokt grön sparris
Örtsmör

Fläskfilé med balsamsky, örtsmör och potatiskaka

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

1. Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.

2. Skala och riv potatis och jordärtskockor grovt. Skär bort kanten på getosten och skär osten i grova bitar.

Annons:

3. Fräs de rivna rotfrukterna i olja på medelhög värme så att demjuknar något. Krydda med salt och peppar.

4. Blanda i grädde och getost och ta pannan från värmen. Rör om så att allt blir varmt och osten smälter.

5. Häll potatissmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och mjuk inuti. Om den blir mörk kan du täcka den med aluminiumfolie. Du kan också hoppa över momentet att fräsa potatisen och lägga allting kallt i formen, men kakan tar då längre tid i ugnen, drygt en timme.

Om du vill samköra fläskfilé och potatiskaka, sänk då till 175 grader när du ställer in fläskfilén. Potatiskakan kan serveras varm eller ljummen.

6. Gör fläskfilén. Sänk ugnen till 150 grader. Putsa köttet. Hacka vitlök och salvia fint och blanda med salt och peppar. Gnid in fläskfilén med kryddblandningen.

7. Bryn fläskfilén runt om i smör och matolja på hög värme. Lyft upp den när den har fått fin färg runt om och vispa ur pannan med vatten och balsamvinäger. Låt koka ihop något och ställ åt sidan.

8. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda sedan in den i folie och låt den vila i tio minuter. Gör under tiden örtsmöret om du inte har förberett det.

9. Häll av den steksky som bildats i foliepaketet och blanda med balsamskyn. Gör samma sak med stekskyn och det goda bruna i ugnsformen. Koka upp skyn och smaka av så att den har fin balans mellan syra, sötma och sälta.

10. Skiva fläskfilén i ½ cm tjocka skivor. Lägg tillbaka skivorna i ugnsformen, klicka ut örtsmöret ovanpå och ställ in i ugnen i en halv minut så att smöret precis börjar smälta.

11. Servera genast på varma tallrikar på en spegel av balsamsky, med bitar av potatiskaka och sparris till.

Laxtartar med passion och fänkål

Potatissnittar med kaviar

Örtsmör

Påskpavlova med lime och passionscurd

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

rysk_500
Foto:AP

 Förslag i duman: Privatarmé ska slåss för ryska värderingar.

loverboy_500
Foto:Polisen

 De är unga, fattiga och kära. Många kvinnor offer för ”loverboysyndrom”. 82  18 tweets  64 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
lappalainenpuff
Foto:Fredrik Funck

Tomas Lappalainen menar att åldersdiskrimineringen i Sverige är särskilt otäck.  ”På väg mot döden.” 11  2 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 70 är det nya 60. Inte samma sak vara äldre nu som det var förr. 495  31 tweets  462 rekommendationer  2 rekommendationer

löfven
Foto:Roger Vikström/TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: