Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 15 minuter

800 g rumstempererad fläskfilé,
helst av svensk gårdsgris
3 vitlöksklyftor
½ kruka färsk salvia
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 msk matolja
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
Potatiskaka:
5 potatisar, fast sort
3 jordärtskockor (kan ersättas med
2 potatisar)
150 g getost
2 msk matolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde
Till servering:
Ett knippe nykokt grön sparris
Örtsmör

Fläskfilé med balsamsky, örtsmör och potatiskaka

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

1. Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.

2. Skala och riv potatis och jordärtskockor grovt. Skär bort kanten på getosten och skär osten i grova bitar.

Annons:

3. Fräs de rivna rotfrukterna i olja på medelhög värme så att demjuknar något. Krydda med salt och peppar.

4. Blanda i grädde och getost och ta pannan från värmen. Rör om så att allt blir varmt och osten smälter.

5. Häll potatissmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och mjuk inuti. Om den blir mörk kan du täcka den med aluminiumfolie. Du kan också hoppa över momentet att fräsa potatisen och lägga allting kallt i formen, men kakan tar då längre tid i ugnen, drygt en timme.

Om du vill samköra fläskfilé och potatiskaka, sänk då till 175 grader när du ställer in fläskfilén. Potatiskakan kan serveras varm eller ljummen.

6. Gör fläskfilén. Sänk ugnen till 150 grader. Putsa köttet. Hacka vitlök och salvia fint och blanda med salt och peppar. Gnid in fläskfilén med kryddblandningen.

7. Bryn fläskfilén runt om i smör och matolja på hög värme. Lyft upp den när den har fått fin färg runt om och vispa ur pannan med vatten och balsamvinäger. Låt koka ihop något och ställ åt sidan.

8. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda sedan in den i folie och låt den vila i tio minuter. Gör under tiden örtsmöret om du inte har förberett det.

9. Häll av den steksky som bildats i foliepaketet och blanda med balsamskyn. Gör samma sak med stekskyn och det goda bruna i ugnsformen. Koka upp skyn och smaka av så att den har fin balans mellan syra, sötma och sälta.

10. Skiva fläskfilén i ½ cm tjocka skivor. Lägg tillbaka skivorna i ugnsformen, klicka ut örtsmöret ovanpå och ställ in i ugnen i en halv minut så att smöret precis börjar smälta.

11. Servera genast på varma tallrikar på en spegel av balsamsky, med bitar av potatiskaka och sparris till.

Laxtartar med passion och fänkål

Potatissnittar med kaviar

Örtsmör

Påskpavlova med lime och passionscurd

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

baltimore
Foto:Sanna Torén Björling, Reuters

 DN på plats i Baltimore. Protester sedan en man dog i polisförvar.

sundströmpuff
Foto:Lisa Mattisson/DN

 Tågkaoset – DN:s Anders Sundström kommenterar. ”Skäll på politikerna.” 20  4 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

debaser1000
Debaser 2013. Foto:Lotta Härdelin

 Liten förflyttning. Efter nästan två år slår klubben upp dörrarna igen. 913  38 tweets  873 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
spring-1000
Foto:Malin Timan

 Spring med DN, del 1. Löparproffset Malin Ewerlöfs ger sin bästa tips. 1  0 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

greiderlambertz1000
Foto:DN

 Lambertz nya bok. Greider ser en intelligent man drabbas av kortslutning. 260  21 tweets  237 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: