Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 15 minuter

800 g rumstempererad fläskfilé,
helst av svensk gårdsgris
3 vitlöksklyftor
½ kruka färsk salvia
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 msk matolja
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
Potatiskaka:
5 potatisar, fast sort
3 jordärtskockor (kan ersättas med
2 potatisar)
150 g getost
2 msk matolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde
Till servering:
Ett knippe nykokt grön sparris
Örtsmör

Fläskfilé med balsamsky, örtsmör och potatiskaka

Publicerad 2012-03-31 12:12

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

1. Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.

2. Skala och riv potatis och jordärtskockor grovt. Skär bort kanten på getosten och skär osten i grova bitar.

3. Fräs de rivna rotfrukterna i olja på medelhög värme så att demjuknar något. Krydda med salt och peppar.

4. Blanda i grädde och getost och ta pannan från värmen. Rör om så att allt blir varmt och osten smälter.

5. Häll potatissmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och mjuk inuti. Om den blir mörk kan du täcka den med aluminiumfolie. Du kan också hoppa över momentet att fräsa potatisen och lägga allting kallt i formen, men kakan tar då längre tid i ugnen, drygt en timme.

Om du vill samköra fläskfilé och potatiskaka, sänk då till 175 grader när du ställer in fläskfilén. Potatiskakan kan serveras varm eller ljummen.

6. Gör fläskfilén. Sänk ugnen till 150 grader. Putsa köttet. Hacka vitlök och salvia fint och blanda med salt och peppar. Gnid in fläskfilén med kryddblandningen.

7. Bryn fläskfilén runt om i smör och matolja på hög värme. Lyft upp den när den har fått fin färg runt om och vispa ur pannan med vatten och balsamvinäger. Låt koka ihop något och ställ åt sidan.

8. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda sedan in den i folie och låt den vila i tio minuter. Gör under tiden örtsmöret om du inte har förberett det.

9. Häll av den steksky som bildats i foliepaketet och blanda med balsamskyn. Gör samma sak med stekskyn och det goda bruna i ugnsformen. Koka upp skyn och smaka av så att den har fin balans mellan syra, sötma och sälta.

10. Skiva fläskfilén i ½ cm tjocka skivor. Lägg tillbaka skivorna i ugnsformen, klicka ut örtsmöret ovanpå och ställ in i ugnen i en halv minut så att smöret precis börjar smälta.

11. Servera genast på varma tallrikar på en spegel av balsamsky, med bitar av potatiskaka och sparris till.

Laxtartar med passion och fänkål

Potatissnittar med kaviar

Örtsmör

Påskpavlova med lime och passionscurd

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal.

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 123  48 tweets  75 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT
Annons: