Foto: Beatrice Lundborg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 15 minuter

800 g rumstempererad fläskfilé,
helst av svensk gårdsgris
3 vitlöksklyftor
½ kruka färsk salvia
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 msk matolja
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
Potatiskaka:
5 potatisar, fast sort
3 jordärtskockor (kan ersättas med
2 potatisar)
150 g getost
2 msk matolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ½ dl vispgrädde
Till servering:
Ett knippe nykokt grön sparris
Örtsmör

Fläskfilé med balsamsky, örtsmör och potatiskaka

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

En finfin bjudrätt med vårliga gröna toner i örtsmöret, djup och varma jordtoner i skyn, krämig sälta i potatiskakan och så fläsket som smälter i munnen. Tillbehören passar dessutom alldeles utmärkt även till lamm, i synnerhet om du piffar till örtsmöret med en finhackad vitlöksklyfta och kanske lite finrivet citronskal. Vill man underlätta lite för sig gör man potatiskakan och örtsmöret dagen innan.

1. Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.

2. Skala och riv potatis och jordärtskockor grovt. Skär bort kanten på getosten och skär osten i grova bitar.

Annons:

3. Fräs de rivna rotfrukterna i olja på medelhög värme så att demjuknar något. Krydda med salt och peppar.

4. Blanda i grädde och getost och ta pannan från värmen. Rör om så att allt blir varmt och osten smälter.

5. Häll potatissmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun och mjuk inuti. Om den blir mörk kan du täcka den med aluminiumfolie. Du kan också hoppa över momentet att fräsa potatisen och lägga allting kallt i formen, men kakan tar då längre tid i ugnen, drygt en timme.

Om du vill samköra fläskfilé och potatiskaka, sänk då till 175 grader när du ställer in fläskfilén. Potatiskakan kan serveras varm eller ljummen.

6. Gör fläskfilén. Sänk ugnen till 150 grader. Putsa köttet. Hacka vitlök och salvia fint och blanda med salt och peppar. Gnid in fläskfilén med kryddblandningen.

7. Bryn fläskfilén runt om i smör och matolja på hög värme. Lyft upp den när den har fått fin färg runt om och vispa ur pannan med vatten och balsamvinäger. Låt koka ihop något och ställ åt sidan.

8. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Linda sedan in den i folie och låt den vila i tio minuter. Gör under tiden örtsmöret om du inte har förberett det.

9. Häll av den steksky som bildats i foliepaketet och blanda med balsamskyn. Gör samma sak med stekskyn och det goda bruna i ugnsformen. Koka upp skyn och smaka av så att den har fin balans mellan syra, sötma och sälta.

10. Skiva fläskfilén i ½ cm tjocka skivor. Lägg tillbaka skivorna i ugnsformen, klicka ut örtsmöret ovanpå och ställ in i ugnen i en halv minut så att smöret precis börjar smälta.

11. Servera genast på varma tallrikar på en spegel av balsamsky, med bitar av potatiskaka och sparris till.

Laxtartar med passion och fänkål

Potatissnittar med kaviar

Örtsmör

Påskpavlova med lime och passionscurd

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Alliansen-500
Foto:Robert Henriksson

 Ett annat Sverige. I dag är det tio år sedan den borgerliga alliansen bildades. 30  14 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tio år med svensk politik Testa vad du kommer ihåg i frågesporten.

 Dagens Nyheters valkompass. Osäker på hur du ska rösta? 1042  36 tweets  990 rekommendationer  16 rekommendationer

Alliansen144
Foto:Lotta Härdelin

 Se själv område för område. Med DN Valfrågekollen. Så har Sverige utvecklats. 357  20 tweets  335 rekommendationer  2 rekommendationer

 Företrädare för FP- och C-distrikt: Risk att alliansen dör vid en valförlust. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

brasse
Foto:Fredrik Sandberg/TT

 Blev 69 år. Skådespelaren ”Brasse” Brännström är död. 1770  51 tweets  1714 rekommendationer  5 rekommendationer

Lasse-Hallstrom-144
Foto:TT

 ”Kan inte förstå att det har hänt.” Säger regissören Lasse Hallström till Aftonbladet. 7  6 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Magnus Härenstam: Ledsen och förtvivlad över hans bortgång. 26  1 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Björn Wiman: Framför allt var ”Brasse” Brännström barnens man. 95  36 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildspecial: Lars Erik ”Brasse” Brännströms karriär i bilder. 36  5 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Pyramiderna-144
Foto:AP

 Forskare: Fysikgåtan om hur de gigantiska pyramiderna byggdes kan vara löst. 169  2 tweets  167 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mujicapuff
Foto:Matilde Campodónico

Ett asketiskt liv och drastiska reformer kännetecken.  Möt José Mujica. 460  16 tweets  436 rekommendationer  8 rekommendationer

 Svenskuruguayanernas succé. Flyttade tillbaka – och blev framgångsrika. 46  3 tweets  42 rekommendationer  1 rekommendationer

 Och de smutsigaste. En asiatisk stad toppar listan när staden med världens renaste hotell koras. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Tokyo-144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: