Foto: Stefan Wettainen

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 4

4–6 stora grönkålsstånd
1 liter buljong (kalv-, hönseller grönsaksbuljong)
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar ur kvarn
eventuellt lite riven muskotnöt
2 msk smör

Grönkålssoppa (Halland)

1. Repa och finhacka grönkålen. Förväll den i 10 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet.

2. Häll buljongen över grönkålen. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter utan lock. Späd med vatten om för mycket av vätskan kokar bort.

Annons:

3. Rör ut mjölet i grädden och häll ner i kålen. Koka upp och rör tills soppan tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt, peppar och kanske lite muskot. Rör ner smöret och servera, gärna med frikadeller, fläskkorv eller liknande.

KÅLTIPS - LAGA OCH ÄTA
Kålens särpräglade grundarom kan variera från mycket pikant (kålrabbi, rättika och majrova) till dovt grönskande (grönkål och svartkål).
Den första gruppen kan ätas helt obearbetad, bara riven, skivad eller hackad.
Den andra vinner som regel på att tillagas med värme för att få fram dess djupa smak.
Bra smaksättare av kål är kummin, dillfrön, fänkålsfrön,vitlök, chili, citron, lime, persilja, dill, senap, pepparrot, wasabi, soja, sesamolja och mycket annat.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

budgetmontage2-500
Foto:TT, Thomas Karlsson

 Rödgrön budget. Krogmomsen kan bli en viktig bit i pusslet.

 Försvar, välfärd och skatt. Frågorna som enar och splittrar.

 DN:s Ewa Stenberg. Den hårt kritiserade regeringsplattformen från 2010 har dammats av.

 Succé för indisk rymdfarkost. Blev första land i Asien att ha satt en rymdfarkost i omlopp runt Mars.

mars144
Foto:AFP
Annons:

 28-åring gripen i Arvika. FBI tipsade om barnpornografibrott.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: