Mat & Dryck

Grönkålssoppa (Halland)

Ingredienser. Grönkålssoppa (Halland)

Portioner: 4

4–6 stora grönkålsstånd
1 liter buljong (kalv-, hönseller grönsaksbuljong)
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar ur kvarn
eventuellt lite riven muskotnöt
2 msk smör

1. Repa och finhacka grönkålen. Förväll den i 10 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet.

2. Häll buljongen över grönkålen. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter utan lock. Späd med vatten om för mycket av vätskan kokar bort.

3. Rör ut mjölet i grädden och häll ner i kålen. Koka upp och rör tills soppan tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt, peppar och kanske lite muskot. Rör ner smöret och servera, gärna med frikadeller, fläskkorv eller liknande.

KÅLTIPS - LAGA OCH ÄTA
Kålens särpräglade grundarom kan variera från mycket pikant (kålrabbi, rättika och majrova) till dovt grönskande (grönkål och svartkål).
Den första gruppen kan ätas helt obearbetad, bara riven, skivad eller hackad.
Den andra vinner som regel på att tillagas med värme för att få fram dess djupa smak.
Bra smaksättare av kål är kummin, dillfrön, fänkålsfrön,vitlök, chili, citron, lime, persilja, dill, senap, pepparrot, wasabi, soja, sesamolja och mycket annat.