Hallonbrownie

Foto: Linda Lomelino

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 8–10 bitar

hallonbrowniebotten:

225 g smör

200 g mörk choklad (70 %)

3 dl ljust muscovadosocker (löst

packat i måttet)

1 ½dl strösocker

4 stora ägg

4 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

100 g hallon, helst färska men det

går även bra med frysta

marängsmörkräm med hallon:

4 stora äggvitor

200 g strösocker (200 g)

250 g rumsvarmt osaltat smör

100 g hallon

ev. lite rosa pastafärg

chokladglasyr:

100 g mörk choklad (70 %)

50 g smör

dekoration:

chokladglasyr

hallon

Marängsmörkrämen med färska hallon är nog den godaste frosting jag vet! Den smakar ungefär som den godaste hallonglass. Det går bra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar eller blåbär om du föredrar det. Se till att täcka tårtan med smörkräm innan du gör chokladglasyren så att glasyren inte hinner stelna.

Marängsmörkrämen med färska hallon är nog den godaste frosting jag vet! Den smakar ungefär som den godaste hallonglass. Det går bra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar eller blåbär om du föredrar det. Se till att täcka tårtan med smörkräm innan du gör chokladglasyren så att glasyren inte hinner stelna.

Hallonbrowniebotten

1. Värm ugnen till 175 grader.

Annons:

2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.

3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.

4. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.

5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

6. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.

7. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

Marängsmörkräm med hallon

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

3. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

4. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.

5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.

3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.

4. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.

Chokladglasyr:

1. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

Dekoration

1. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar.

2. Dekorera tårtan med hallon.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nemtsov2-1000
Foto:AP, Eva Tedesjö

 Exklusiv DN-intervju. Kasianov ledande i opposition efter Nemtsov-mordet.

nutidstest-488
Foto:Jonas Lindstedt

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 57  0 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
stenmark-288
Foto:TT

 Tittarna avgjorde. Lägre poäng – men fler röster. 16  8 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

buschthor_1000
Foto:Magnus Hallgren

 Nu tar Ebba Busch Thor över KD. Fick smak för makt redan som tonåring. 214  22 tweets  191 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Hemmafru emellanåt.” Är lagkapten för Sirius. 23  7 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

thor-288
Foto:Bildbyrån, DN
hagglund2-488
Illustration:TT

 Fick presenter – bland annat en ”hockeykavaj”. Sjöstedt (V): Kommer att sakna hans humor. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: