Hallonbrownie

Foto: Linda Lomelino

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 8–10 bitar

hallonbrowniebotten:

225 g smör

200 g mörk choklad (70 %)

3 dl ljust muscovadosocker (löst

packat i måttet)

1 ½dl strösocker

4 stora ägg

4 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

100 g hallon, helst färska men det

går även bra med frysta

marängsmörkräm med hallon:

4 stora äggvitor

200 g strösocker (200 g)

250 g rumsvarmt osaltat smör

100 g hallon

ev. lite rosa pastafärg

chokladglasyr:

100 g mörk choklad (70 %)

50 g smör

dekoration:

chokladglasyr

hallon

Marängsmörkrämen med färska hallon är nog den godaste frosting jag vet! Den smakar ungefär som den godaste hallonglass. Det går bra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar eller blåbär om du föredrar det. Se till att täcka tårtan med smörkräm innan du gör chokladglasyren så att glasyren inte hinner stelna.

Marängsmörkrämen med färska hallon är nog den godaste frosting jag vet! Den smakar ungefär som den godaste hallonglass. Det går bra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar eller blåbär om du föredrar det. Se till att täcka tårtan med smörkräm innan du gör chokladglasyren så att glasyren inte hinner stelna.

Hallonbrowniebotten

1. Värm ugnen till 175 grader.

Annons:

2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.

3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.

4. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.

5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

6. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.

7. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

Marängsmörkräm med hallon

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

3. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

4. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.

5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.

3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.

4. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.

Chokladglasyr:

1. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

Dekoration

1. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar.

2. Dekorera tårtan med hallon.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Våldsamt vid demonstration i Malmö

 Nazimöte i Malmö. Flera skadade i samband med SVP:s möte. 731  23 tweets  708 rekommendationer  0 rekommendationer

 Är du på plats? Vet du mer? Mejla DN:s reporter robert.holender@dn.se

SVP-polis-Malmo-fiskpinne
Foto:TT

 VARNING FÖR STARKA BILDER. En person påkörd av polisbil. 65  24 tweets  40 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Myndigheterna i delstaten Kerala planerar totalförbud för försäljning och konsumtion av alkohol.  Läs mer.

ölglas
Foto:Erik Englund
Annons:
Birgitta-Stenberg-144
Foto:Nicklas Thegerström

 Avled natten mot lördagen. Författaren Birgitta Stenberg har avlidit vid 82 års ålder. 911  39 tweets  872 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Stenberg var och förblir genial.” Hyllas av en rad kulturpersonligheter. 45  6 tweets  39 rekommendationer  0 rekommendationer

De-fattiga-och-de-rika-500
Foto:Paul Hennessy, Evelyn Hockstein

 Växande klyftor i USA. ”Den amerikanska drömmen” alltmer omöjlig? 52  10 tweets  42 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: