Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Recept

Hemlig kladdkaka

Foto: Niki Norberg

”Min absoluta favorit bland mina hälsosamma alternativ är hemlig kladdkaka som är härligt mastig och chokladig – mer åt browniehållet än den klassiska kladdkakan. Den är riktigt rolig att bjuda på eftersom ingen tror att den kan bestå av så nyttiga ingredienser och till och med barnen tycker att det är den allra bästa kladdkakan.” Alexandra Larsson, vinnare av ”Hela Sverige bakar” bjuder på att av sina recept.

Ingredienser. Hemlig kladdkaka

Portioner: 1 kaka, fyrkantig form (ca 23 x 23 cm) eller rund form (23–26 cm diameter)

1 burk (400 g) kokta svarta bönor
1 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk kokosolja (gärna med smak)
1 tsk bakpulver
1/2 dl (70 g) agavesirap
4 msk havregrädde
1 dl hackade paranötter
ev kokosflingor

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa bönorna.

2. Häll ner resten av ingredienserna utom nötterna. Mixa till en slät smet.

3. Vänd ner paranötterna i smeten.

4. Smörj en form med kokosolja, och strö med lite kokosflingor, om du vill.

5. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Tips
Smält cirka 50 gram choklad (70 %) och pensla över kakan när den har svalnat. Låt chokladen stelna och skär sedan i bars. Perfekt till eftermiddagsfikat eller när du bara är sugen.

Läs mer: "Hela Sverige bakar"-vinnaren Alexandra Larsson: "Jag gillar hälsosamma bakverk"

Fler goda recept på kladdkaka