Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Indisk kebab i yoghurtsås

Ingredienser. Indisk kebab i yoghurtsås

Portioner: 4

500 g lammfärs
¾ gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1 ägg
¾ dl ströbröd
¾ dl mjölk eller yoghurt
salt och svartpeppar
2 msk hackad syltad ingefära
1 tsk malen kanel
¾ tsk malen kryddnejlika
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
olja till stekning

Kall yoghurtsås:
5 dl yoghurt naturell
¾ dl riven gul lök
½ dl rostad kokos
1 tsk finhackad röd eller grön chilipeppar
1 tsk riven färsk ingefära eller 2 tsk hackad
syltad ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad mynta

Till servering:
3–4 tsk rostad kokos
1 msk finhackad röd paprika eller röd
chilipeppar
lite hackad färsk mynta

En raffinerad blandning i mötet mellan det varma och det kalla, mellan det kryddstarka och kall frisk yoghurt.

1. Börja med såsen: Blanda alla ingredienserna till såsen och häll upp i en oval eller avlång form. Ställ kallt.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Kebabrullar: Finhacka lök och vitlök och blanda ägg, ströbröd och mjölk. Blanda färsen med lök, vitlök och äggblandningen (det går bra att blanda i matberedaren). Blanda i alla kryddorna. Arbeta färsen väl och forma till avlånga kebabrullar, tjockare än din tumme, och cirka 10 cm långa.

4. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och stek dem mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills de är genomstekta.

5. Lägg de varma kebabrullarna i den kalla yoghurtsåsen. Strö över rostad kokos, lite finhackad röd paprika eller chili och myntablad.