Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Ingredienser att doppa i soppan – och dippsåser

Foto: Alexander Mahmoud

Välj saker att doppa i soppan (se tidigare recept på sopporna) i listan här. Allt behöver verkligen inte vara med. Det är mycket svårt att säga i vilka mängder man ska köpa av allt. Det beror förstås på hur många saker man bjuder på och på hur hungriga gäster man har. Här finns också recept på dippsåser.

Ingredienser. Ingredienser att doppa i soppan – och dippsåser

Ingredienser att doppa i soppan
4-6 portioner
förberedelsetid cirka 45 minuter
200-400 g tunnskivad entrecote
200-400 g tunnskivad fläskkarré
kinesiska fiskbollar, delade på mitten*
svamp, till exempel hel enoki eller skivad kycklingfotsvamp*
judasöron, blötläggs i 10 minuter*
200 g fast tofu (färsk tofu)*
sparrissallad (wosun)*
färska bambuskott*
lotusrot, skivad max ½ cm*
potatis, tunnskivad
orange sötpotatis, tunnskivad*
lila sötpotatis, tunnskivad
kinesisk jams, tunnskivad*
sötpotatisnudlar*
kinesisk spenat*
salladskål, delad
glutenbollar*
*finns i välsorterade kinesiska och allmänasiatiska matbutiker

Guizhou-dipp:
2 tsk chiliolja*
1 tsk hackad vårlök
1 msk kinesisk lagrad vinäger*
1 ½ msk ljus soja
1 krm sichuanpeppar*
finhackad färsk koriander (kan uteslutas)

Yunnan-dipp:
1-2 tsk fermenterad tofu* (”furu”, men på svenska etiketter förkommer ofta ”fermenterad tofu” som översättning på namnet)
1 tsk krossade jordnötter
½ tsk finhackad vitlök
½ tsk finhackad ingefära
1 tsk chiliolja*
1 krm mald sichuanpeppar (eller olja)
1 tsk finhackad vårlök eller salladskål
1 tsk finhackad färsk koriander
1 tsk stötta rostade sesamfrön
½ tsk salt 

Peking-dipp:
2 msk kinesisk sesampasta*
1 tsk fermenterad tofu* (”furu”)
1 rågad tsk vårlök
½ tsk finhackad vitlök
1 tsk färsk finhackad koriander
½ tsk salt

Sesamdipp:
(denna blandas inte ut med soppa)
2 msk sesamolja
½ msk finhackad vitlök
*finns i välsorterade kinesiska och allmänasiatiska matbutiker

Chiliolja:
50 g krossad chili (chiliflakes), cirka 1 dl
2 dl vegetabilisk olja

Dippsåser
Allteftersom grönsaker och kött blir färdigt tar var och en det ur grytan som man vill äta och doppar i sin personliga dippsås. Dippsåserna serveras ofta oblandade, så för att göra dem lite rinniga blandar man ut dem med lite mild soppa från grytan. Se recept på dippsåser och ingredienser att doppa i soppan i listan här till höger.
1. Välj vilken eller vilka dippsåser som ska lagas. 
2. Portionera upp en sats i varje dippskål. Låt de ätande själva blanda samman dem. 
3. Många har i lite varm soppa (stark eller mild) i dippsåserna.

Chiliolja
1. Värm upp oljan till cirka 160 grader i en kastrull.
2. Häll den över chilin och blanda helst samtidigt.
3. Det ska fräsa, men inte bränna till kolsvart och bittert. Oljan ska täcka chilin med ett par centimeter. Vill man inte göra själv kan man köpa Laoganma chiliolja i butik.

Genvägar
Den som vill prova hotpot lite enklare kan gå till en kinesisk butik och köpa färdig soppbas. De blandar man med vatten och så gör man i ordning ingredienser för dopping samt dippsåser. Det finns också färdiga dippsåser att köpa.