Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Italiensk köttfärssås

Ingredienser. Italiensk köttfärssås

Portioner: 8-10 portioner

5 gula lökar
150 g rotselleri
4-5 msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater (à 400 g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött eller vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt svartpeppar ur kvarn
2 msk smulad oregano eller torkad basilika
3-4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde

Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små fina tärningar.

Fräs lök och selleri i lite olja i stekpanna och flytta sedan över grönsakshacket till en rymlig gryta.

Bryn eller fräs lite av köttfärsen i taget i stekpannan och smula sönder färsklumpen med till exempel en trägaffel. Lägg efter hand över det frästa i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll också i tomaterna med sitt spad och späd med vatten. Vänta med salt, vin, grädde och kryddor.

Koka såsen med locket lite på glänt i 1 1/2 timme. Rör om i grytan då och då. Lägg efter ungefär halva koktiden i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano eller basilika samt salt, socker och peppar. Späd efter hand med en aning mer vatten om det behövs. Smaksätt mot slutet med pressad vitlök och lite mer oregano eller basilika. Häll då också i grädden. Koka sista kvarten utan lock så att såsen kan koka ihop och bli ganska tjock i konsistensen. Smaka av den färdiga såsen - oftast behövs lite mer salt och peppar eller en extra vitlöksklyfta.