Källarfranska

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: 12 små bröd

1/4 paket jäst
2 ½ dl kallt vatten
½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl grovt rågmjöl
6–6 ½ dl vetemjöl

Glöm allt du tror att du vet om källarfranska. Detta är riktig källarfranska som har jäst över natten i kylskåp eller i kall källare. Grädda sedan de små bullarna tidigt på morgonen och överraska nära och kära med nybakta varma frallor till frukost.

Den långa jästiden gör dessutom att källarfranskorna håller sig färska längre än vanliga ljusa bröd så frallorna är goda även till lunchens sallad.

Annons:

Lös upp jästen i det kalla vattnet och mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och den mindre mängden vetemjöl.

Arbeta kraftigt. En sådan här liten deg klarar elvispen bra. Räkna med 5 minuter med elvisp eller 10 minuter förhand. Tag mer mjöl om degen känns lös. Eftersom degen ska jäsa länge krävs en fastare deg än vanligt.
Jäs övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta lätt några tag. Dela i 12 bitar och rulla till små bullar.

Lägg på plåt och täck med en fuktig handduk. Ställ kallt i kylskåp eller källare över natten.

Ta ut plåten på morgonen.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten i den varma ugnen.

Grädda i 12–15 minuter till vacker färg.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

stängsel
Foto:All over press

 Förstärker gränsövervakningen. Färre ensamkommande flyktingbarn.

 Flydde från dansk anstalt. Överföll vakter och tros ha korsat gränsen.

Annons:
stenis500
Foto:TT

 Nu krävs en förklaring. DN:s Johan Esk om ”Stenis” plats på 150-listan. 38  12 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sveriges 150 bästa idrottare. Här är platserna 14 till 5 på DN:s lista. 10  3 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 13 hockeyspelare på listan. Rätt tycker Bengt-Åke Gustafsson.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: