Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Källarfranska

Ingredienser. Källarfranska

Portioner: 20 småbröd

50 g jäst
7 dl kallt vatten
2 msk god rapsolja
1 msk salt
5 dl rågsikt
12-13 dl vetemjöl eller lite mer

Sätt degen till franskorna kvällen innan de ska gräddas. De tillhör de bröd som blir ganska trista efter första dygnet så försök få i er så många som möjligt till frukosten när de ännu är varma och härligt luftiga.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och vispa tills det löst sig. Tillsätt salt och mjöl (utom 1 dl vetemjöl).

Arbeta degen smidig. Den blir ganska lös. Täck med plastfolie och ställ in kylskåp eller sval över natten.

Morgonen efter: ta ut degen, knåda den elastisk och forma ett tjugotal bullar på ett mjölat bakbord. Strö resten av vetemjölet över bullarna och lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader och grädda bröden i 12-14 minuter. Stjälp upp dem på galler utan att täcka över dem. Servera inom kort.