Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Recept

Kanelbullar

Ingredienser. Kanelbullar

Ger cirka 45 stycken bullar.

Degen:
15 dl vetemjöl, 900 g
1 dl vit baksirap eller socker
3/4 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 paket jäst för söta degar, 50 g
5 dl mjölk

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 msk mald kanel

bakformar av papper

1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Provkökens tips förbättrar resultatet. Smöret ska klickas i rumsvarmt, inte smältas. Jästen behöver inte lösas upp i vätska om man bakar med maskin utan kan smulas direkt i mjölet.

En gammal regel är viktig, degvätskan får vara högst 37 grader varm, annars dör jästen och bullarna blir trista. Frys in det som inte går åt direkt och värm bullarna när du ska servera dem, då smakar de som bäst.

Gör så här:
Häll upp det mesta av mjölet i en bakbunke eller matberedarens skål, spara en knapp deciliter till utbakning.

Tillsätt baksirap eller socker, salt, kardemumma och smöret i klickar. Smula jästen över.

Värm lite av mjölken och blanda med resterande kall mjölk till max 37 grader.

Häll mjölken i bakskålen och arbeta ca 5 minuter i maskin. Degen ska börja släppa kanterna på skålen.

Den som arbetar degen för hand bör lösa upp jästen i lite av den ljumma mjölken.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Låt degen jäsa ca 30 minuter under handduk. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar.

Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i bitar och lägg i pappersformar. Jäs cirka 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna 8 -10 minuter.