Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Recept

Kikärtscurry med jordnötssmör och lime

Foto: Ulrika Pousette

Curry, kokos, lime och jordnötter är en kombination som slår det mesta. Den här grytan är dessutom klar på ett litet kick. Använd färdiga kikärtor på burk eller koka egna i förväg.

Ingredienser. Kikärtscurry med jordnötssmör och lime

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

ris för 4 personer (gärna råris)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
rapsolja att fräsa i
6–7 dl kokta kikärtor (2 burkar)
4 dl kokosmjölk
300 g krossad tomat
1/2 dl jordnötssmör
2 bananer (kan uteslutas)
lite japansk sojasås

Till servering:
färsk koriander
1–2 dl hackade jordnötter (kan uteslutas)
sambal oelek
1 limefrukt, i klyftor

1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Hacka lök
och vitlök fint och fräs tillsammans med curry i en gryta.

3. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Tillsätt kokosmjölk, krossad tomat, kikärter och jordnötssmör och koka upp. Låt puttra ett par minuter, utan lock.

4. Slanta bananerna, vänd ner i grytan och smaka av med sojasås. Servera med färsk koriander, hackade jordnötter, sambal oelek och limefrukt i klyftor.

Barnanpassa! Lägg naturella kikärtor, bananslantar och jordnötter i separata skålar, så kan den som inte är redo att prova grytan spetsa sitt ris efter humör.

Receptet är hämtat ur Sara Ask och Lisa Bjärbos bok ”Mera Vego – mat för hela familjen” (Ordfront förlag).

Här hittar du hela menyn till vecka 1.

Här hittar du samtliga veckomenyer.