Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Långkokt lamm

Med jordärtskocka, lingon, rostad lök och krämig dinkel med mangold. Lammbog går bra att använda i stället.
Ingredienser. Långkokt lamm

Portioner: 4

Lammnacke:
2 lammnacke på ben (ca 700 g/st)
3 dl mörkt öl
3 dl rött vin
2 kvistar rosmarin
2 vitlök
2 kokpåsar

Jordärtskockskräm:
200 g jordärtskocka
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Mixade rårörda lingon:
1 dl lingon
20 g socker
Rostad lök:
2 gula lökar

Krämig dinkel:
2 dl dinkel
1 schalottenlök
3 dl kycklingbuljong/
grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 msk smör
1 dl riven ost
2 mangoldstjälkar

1. Lägg lammnackarna/lammbogen i varsin kokpåse (finns att köpa i vanliga mataffärer) och häll på öl, vin och kryddorna. Låt dem ligga och marinera över natten.

2. Sjud sedan kokpåsarna i vattenbad i 6 timmar. Det går bra att koka i kastrull också, tänk då bara på att tillsätta vatten så att det täcker köttet. Öppna påsen och sila spadet över en kastrull samt skär loss köttet från benet. Koka ihop spadet till hälften, smaka av med salt och peppar.

3. Skala och koka jordärtskockorna med vin, mjölk och grädde. Mixa till en slät kräm när de är helt mjuka, smaka av med salt och peppar.

4. Rårör lingonen med sockret. Sila av vätskan och mixa.

5. Rosta löken i panna med lite olja och baka den mjuk i ugn på 175 grader i cirka 5–6 minuter.

6. Blötlägg dinkelkornen i kallt vatten och låt dem dra i en timme. Häll av vattnet och koka dem i vatten och buljong tills de är mjuka. Tillsätt smör och ost samt smaka av med salt och peppar.

7. Ansa mangolden och koka den hastigt i ett saltat vatten. Toppa den krämiga dinkeln med mangolden.