Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Lasagne med feta

Ingredienser. Lasagne med feta

Portioner: 8-10

200 g fetaost, smulad
10-12 gula lasagneplattor

KÖTTFÄRSSÅSEN:
2 msk smör
700 g nötfärs
2 lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul paprika, finhackad
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk spiskummin
1 dl rött vin (eller vatten)
svartpeppar ur kvarn
ca 1 tsk salt

OSTSÅSEN:
1 l standardmjölk
1/2 dl vetemjöl
lite färskriven muskot
vitpeppar ur kvarn
1/2 tsk salt
2 dl riven ost, exempelvis cheddar

Börja med köttfärssåsen. Smörfräs köttfärsen lätt i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och paprika och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, timjan, oregano, spiskummin och vin. Salta och peppra. Låt sjuda i cirka 30 minuter utan lock tills såsen kokat ihop till lagom tjocklek. Ställ åt sidan.

Koka mjölksåsen. Blanda hälften av mjölken med allt vetemjöl och vispa ordentligt. Tillsätt sedan resten av mjölken samt muskot, peppar och salt. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar. Ta sedan av från värmen, tillsätt osten och rör om tills den smält. Ställ åt sidan.

Varva köttfärssås, ostsås, plattor, fetaost i en ugnsfast form cirka 25 x 25 centimeter. Sluta med ett lager med ostsås.

Gratinera i 200 grader varm ugn i cirka 45 minuter tills lasagneplattorna mjuknat och ytan fått fin färg.