Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Lättgravad laxsida med fläder

Ingredienser. Lättgravad laxsida med fläder

Portioner: 8

1 sida putsad och urbenad lax (ca 1 ½ kg)
2 msk flingsalt
1 ½ msk strösocker
1 msk dillfrön
1 tsk grovkrossad vitpeppar
2 citroner, rivet skal
1 ½ msk koncentrerad flädersaft
1 dl hackad dill

1. Stöt flingsalt, socker, dillfrön, vitpeppar och citronskal i en mortel. Tillsätt flädersaft och dill.

2. Skär några snitt i laxens skinnsida med en vass kniv. Lägg den på en stor bricka eller i en långpanna. Gnid in kryddblandningen på laxens köttsida. Lägg på plastfolie och ställ svalt att lättgrava i minst 3 timmar eller över natten.

3. Grilla på grill, gärna med lock, 20–30 minuter. (Ventilen ska vara öppen, öppna annars locket då och då.) Laxen är klar när fiskköttet börjar vitna på ovansidans kanter. Laxen får gärna vara lite rosa, då blir den god och saftig.

Näring/portion: 351 kcal, 17 g fett, 39 g protein, 12 g kolhydrater