Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Recept

Lyxiga kanelbullar

Ingredienser. Lyxiga kanelbullar

Portioner: cirka 45 bullar

15 1/2 dl (900 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1-2 tsk stött eller mald kardemumma
150 g rumstempererat smör
50 g (1 paket)
jäst för söta degar
5 dl mjölk

Fyllning:
cirka 50 g rumstempererat smör
250 g riven mandelmassa
2 msk mald kanel

Pensling:
ägg

Garnering:
Pärlsocker

Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.

Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, cirka 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.

Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.

Dela degen i två bitar, låt vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet.

Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, cirka 25 x 50 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.

Skär varje rulle i 20-24 bitar, 2 cm breda.

Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från Hembakningsrådet.