Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Mâche- och rucolasallad med gorgonzola, fikon, valnötter och prosciutto

Foto: Charlie Drevstam

En sommar jobbade jag i San Remo på den italienska rivieran, och då åt jag en sallad med gräddig gorgonzola, färska gröna fikon och en massa skinka. Så jäkla gott. Speciellt när man har übermogna fikon som nästan är som sylt. Helst ska det vara gröna fikon och inte svarta som man oftast ser i Sverige. Dem behöver man nästan tillaga för att det ska bli gott. Servera som en ganska matig lunch eller family style, där alla plockar åt sig från ett stort fat.

Ingredienser. Mâche- och rucolasallad med gorgonzola, fikon, valnötter och prosciutto

4 portioner
4 färska fikon, i klyftor 
1 msk sherryvinäger
1 dl olivolja
2 tsk honung
5 dl mâchesallad
5 dl rucola
1 dl rostade valnötter, grovhackade
200 g gorgonzola, smulad
16 skivor prosciutto
salt och nymald svartpeppar

1. Lägg fikonen i en stor vid bunke och toppa med vinäger, olivolja och honung.
2. Tillsätt mâchesallad, rucola och valnötter och blanda försiktigt. Krydda med salt och peppar. Fördela på fat och toppa med gorgonzola och prosciutto.