Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Paella

Ingredienser. Paella

Portioner: 4

1 kg blåmusslor
2 msk olivolja
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
några kvistar persilja
2 ½ dl torrt vitt vin
1 lagerblad
4-6 kycklingben, ca 600 g eller andra kycklingdelar
salt och peppar
100 g sidfläsk i tärningar
1 grön och 1 röd paprika
1 burk hela tomater
100 g haricots verts
7 dl buljong, kokbuljongen från musslorna + hönsbuljong
1 krm saffran
1/2 tsk paprika
3 dl arborioris eller annat risottoris
250 g räkor med skal
8-10 kokta musslor
1 citron till serveringen

Börja med musslorna som ska ge buljong till riskoket och bli garnering.
Skrapa musslorna om det behövs och kolla att de lever. De ska stänga sig när man spolar dem under kallt vatten.

Hacka lök, en vitlöksklyfta och persilja. Hetta upp olja i en rymlig gryta och lägg i hacket. Stek några minuter och häll på vinet. Koka upp. Stjälp i musslorna och lägg på locket. Sjud cirka fem minuter eller tills musslorna öppnat sig. Sila av spadet och spara musslorna.
De som inte går åt till paellan kan man senare gratinera i ugnen.

Hetta upp olja i wok eller annan gryta och fräs upp två krossade vitlöksklyftor och ett lagerblad och stek några minuter. Lyft ur dem och spara! Salta och peppra kycklingbenen. Stek dem med det tärnade fläsket. Täck med lock när kycklingen fått färg och stek 10 minuter på låg värme.

Strimla paprikorna och lägg hälften av röd och grön i grytan, tomater skurna i bitar och gröna bönor. Häll på buljong, saffran och paprikapulver, sedan riset. Lägg tillbaka vitlöksklyftor och lagerblad. Rör om och koka kraftigt i tio minuter. Sänk värmen och sjud i ytterligare tio minuter tills riset är nästan genomkokt och kycklingen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Rensa under tiden räkorna och stek resterande paprika mjuk i en separat panna. Lägg i räkor, stekt paprika och blåmusslor. Stäng av värmen och låt pannan stå ytterligare fem minuter tills buljongen nästan helt absorberats och riset är klart.

Servera med brytbröd och citronklyftor.