Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Recept

Paella

Ingredienser. Paella

Portioner: 5–6 portioner

5 dl avorio- eller paellaris
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paket (0,5 g) saffran
+ 2 krm chilipeppar
4 msk olivolja
1 liter fiskbuljong + 5 dl vitt vin
2 burkar hela tomater
500 g fisk- och skaldjurs-
blandning (varav gärna några
musslor med skal)
250 g haricots verts
12 stora räkor eller 5 havskräftor

Koka upp fiskbuljong, vitt vin samt spadet från tomatburkarna.
Skala och skiva lök och vitlök.
Hetta upp oljan i pannan. Lägg i lök och vitlök. Strö över saffran och chili. Fräs någon minut.

Rör i det sköljda riset och blanda väl.
Späd med några deciliter av buljongblandningen. Späd med mer allt eftersom buljongen kokar in i riset. Rör hela tiden.
När riset nästan är klart, efter cirka 20–25 minuter, en liten hård kärna ska finnas kvar, vänds de djupfrysta skaldjuren och fisken ner.
Lägg på hela tomater, haricots verts och räkor eller havskräftor. Låt nu allt bara bli varmt.
Servera med citronklyftor.

I stället för en äkta paellapanna kan man använda en vanlig långpanna för ugnen. Du kan också koka paellan på spisen. Var bara noga med att ständigt röra och hälla på het vätska så att riset inte bränner vid.