Ann-Sofi Rosenkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Ingredienser

Portioner: till cirka 1/2 liter

1 kg plommon
1 stor gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak

Plommonchutney

Publicerad 2003-09-01 10:53

Chutney är en sötsyrlig och kryddig, ibland het smaksättare till stekt och grytor. Den kan också vara god till ugnsstekta grönsaker och couscous. Egentligen hör chutney hemma i det indiska köket.

I färdigköpt chutney brukar mango vara grunden. Äpplen, krusbär, rabarber eller, som här, plommon fungerar också bra.

Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Tärna löken grovt och lägg i. Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili. Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme cirka en timme. Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.

Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar. Chutney brukar hålla sig minst ett par månader, förvarad i kylen.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

mexiko2-500
Foto:U.S. Geological Survey, AP

Magnitud 7,2. Jordbävning skakade marken i mexikansk turistort. 20  2 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

144 miljoner liter. Myndigheter i Portland, USA, får tömma reservoar sedan nödig 18-åring varit på besök. 19  0 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

vattenreservoar144
Foto:Reuters
guld244
Foto:AP

Klagade över magproblem. Man sa att han svalt en kapsyl. Men kirurgerna hittade något helt annat. 7  0 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons: