Ann-Sofi Rosenkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: till cirka 1/2 liter

1 kg plommon
1 stor gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak

Plommonchutney

Chutney är en sötsyrlig och kryddig, ibland het smaksättare till stekt och grytor. Den kan också vara god till ugnsstekta grönsaker och couscous. Egentligen hör chutney hemma i det indiska köket.

I färdigköpt chutney brukar mango vara grunden. Äpplen, krusbär, rabarber eller, som här, plommon fungerar också bra.

Annons:

Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Tärna löken grovt och lägg i. Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili. Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme cirka en timme. Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.

Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar. Chutney brukar hålla sig minst ett par månader, förvarad i kylen.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

marijuana
Foto:Matilde Campodonico

 Omdiskuterat beslut. Mer än hälften av invånarna är emot.

 SMHI utfärdar klass 1-varning. ”Risk för halka, snödrev och dålig sikt.”

Annons:

 Kungabarnens skola. Elevernas föräldrar ombads skänka ”frivilliga bidrag”. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

EnskildaGymnasiet144
Foto: TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: