Ann-Sofi Rosenkvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner: till cirka 1/2 liter

1 kg plommon
1 stor gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak

Plommonchutney

Chutney är en sötsyrlig och kryddig, ibland het smaksättare till stekt och grytor. Den kan också vara god till ugnsstekta grönsaker och couscous. Egentligen hör chutney hemma i det indiska köket.

I färdigköpt chutney brukar mango vara grunden. Äpplen, krusbär, rabarber eller, som här, plommon fungerar också bra.

Annons:

Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Tärna löken grovt och lägg i. Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili. Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme cirka en timme. Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.

Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar. Chutney brukar hålla sig minst ett par månader, förvarad i kylen.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Glasgow500
Foto: Danny Lawson/AP/PA

 Sopbil rände in bland fotgängare i Glasgow. Sex döda – flera skadade. 9  6 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 ”Måste ha gjort det i sömnen.” Klämde kvinnlig bussresenär på bröstet.

Waldner-500
Foto:Bildbyrån

 Nöjd med tredjeplatsen. ”Första gången jag rankas före Stenmark”. 20  8 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Häng med i nedräkningen. Klockan 20.00 presenteras nummer 2. 1467  51 tweets  1414 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: