Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Pulled pork Helsingfors 2012

Det enda lite krångliga med den här smaskiga rätten är att få tag på köttet. I saluhallar och välsorterade butiker ska det inte vara några problem. Och övriga mataffärer kan beställa hem. Det är värt besväret. Det går även att använda benfritt kött, men benen ger extra smak och saftighet.
Ingredienser. Pulled pork Helsingfors 2012

Portioner: 8-10

½ dl strösocker
½ dl grovt salt
2 kg grisbog med ben utan svål eller benfri fläskkarré eller färskt fläsklägg
10–12 portionsbröd av valfritt slag

1. Första dagen. Blanda socker och salt och gnid in köttet i detta. Lägg i plastpåse och låt marinera över natten eller i cirka 12 timmar.

2. Andra dagen. Sätt ugnen på 150 grader och lägg in köttet i en långpanna. Låt steka i sju timmar. Om köttet börjar se mörkt ut, sänk till 135–140 grader. Ös då och då.

3. Låt svalna någon timme eller två. Häll allt fett och spad i pannan i en bunke.

4. Pressa isär köttet med en träslev. Ta bort alla ben (det går jättelätt). Skär köttet (tvärs över fibrerna) i 4–5 centimeter breda bitar. Riv dessa till små remsor. Feta bitar pressar man sönder med fingrarna eller med en gaffel och blandar i remsorna.

5. Inför serveringen, värm lite av det sparade flottet i en rymlig stekpanna eller gryta. Lägg i remsorna och fräs tills de får lite färg och blivit genomvarma. Häll eventuellt på lite vatten om det hotar att koka torrt.

6. Lägg coleslaw och/eller kimchi i brödet. Lägg på rejält med pulled pork. Häll önskad sås över. Ät och njut.