Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Rabarbersaft

Ingredienser. Rabarbersaft

4 l rabarber i småbitar (cirka 2 1/2 kilo)
2 citroner
vatten
6-7 dl socker per liter avrunnen saft

(Ger: 3-4 flaskor à 75 cl)

En läskande måltidsdryck eller törstsläckare en varm sommardag. Vill du ha en lite kryddigare saft kan du tillsätta några stjärnanis eller en bit finhackad färsk ingefärsrot.

1. Tvätta citronerna, skär dem i tunna skivor.
2. Varva rabarber, citroner och eventuella kryddor i en stor bunke. Häll på så mycket kokande vatten att det täcker. Täck över bunken och låt stå 3-4 dygn.
3. Sila av i silduk (låt självrinna!) och mät saften.
4. Koka saft och socker på svag värme 15 minuter. Skumma noga och häll saften på rena, varma flaskor. Sätt på lock genast.