Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Rysk oxgryta med pepparrot och senap

Foto: Ann–Sofi Rosenkvist

Den här rätten har jag lånat från kokboken ”A taste of Russia” av den amerikanska matexperten Darra Goldstein. Jag har bara gjort smärre modifieringar. En mustig gryta som passar dem som älskar pikanta smaker som pepparrot och senap. Rätten går utmärkt att laga i tryckkokare (cirka 35 minuter) eller slökokare (cirka 5 timmar på låg effekt).

Ingredienser. Rysk oxgryta med pepparrot och senap

Portioner: 6-8

Tid: 2 timmar

1,3 kg fransyska eller rostbiff
½ msk salt
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 stor morot eller 2 små
25 g smör + 2 msk matolja till stekning
5 dl oxbuljong
4 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
25 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl nyriven pepparrot eller lite mer
2 msk osötad senap, fransk eller engelsk
1 dl gräddfil
salt
svartpeppar ur kvarn
garnering: persilja
tillbehör: kokt potatis eller bröd
1. Putsa köttet genom att skära bort stora senor. Skär köttet i 3 centimeter tjocka bitar och lägg i en bunke. Salta dem och blanda runt. Låt gärna stå 15–20 minuter.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och skär i små tärningar.
3. Bryn köttbitarna i omgångar i en blandning av smör och olja tills de får fin färg. Lägg i grytan.
4. Smörfräs lök och vitlök och morot i tio minuter tills allting mjuknat och börjat dofta gott. Ös ner detta i grytan.
5. Häll på buljong och vin och tillsätt lagerbladet. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1 ½ timme tills köttet är genomkokt och spadet smakar fylligt.
6. I en annan kastrull, rör samman smör och vetemjöl och låt fräsa minst en minut. Sila ner buljongen i redningen och vispa och låt koka upp. Sjud tills spadet tjocknar och låt sjuda ytterligare fem minuter utan lock så att såsen blir lite mer koncentrerad.
7. Häll tillbaks såsen på köttet. Låt hela grytan sjuda upp. Tag av från värmen och tillsätt pepparrot, senap och gräddfil. Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja.
8. Servera på en gång med kokt potatis eller bröd.