Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Salade de tomates – pappas tomatsallad

Foto: Rickard Rönnerstam

Kylskåpskalla tomater är en gåta för alla som kommer från varmare länder och som är vana vid smaken och texturen hos en mogen nyskördad tomat. Min pappas tomater är nog de godaste jag har ätit. De är hans juveler; han följer dem under hela processen, från pollinering till skörd, och sedan hedrar han dem med den här ljuvliga tomatsalladen. Här finns också recept på tomatsallad på svenska tomater.

Ingredienser. Salade de tomates – pappas tomatsallad

Salade de tomates – pappas tomatsallad
4–6 portioner
6 solmogna nyskördade tomater
1 hel salladslök
½ dl olivolja
1/4 dl vinäger eller citronsaft
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
hackad färsk persilja

Tomatsallad på svenska tomater:
Hur man än gör blir smaken på tomater som odlats här i Norden annorlunda jämfört med dem som odlats i södra Europa. Men det finns knep att ta till för att locka fram, intensifiera och koncentrera smaken även hos våra nordiska tomater. Med en ljuvlig dressing med smak av sol blir smakupplevelsen nästan densamma.
4–6 portioner
6 solmogna tomater
½  kruka persilja
1 dl olivolja
½ dl balsamvinäger
1 msk soja
1 msk fransk stark senap
1 tsk honung
1 tsk sardellkräm
1 schalottenlök, finhackad
1 silverlök
1 näve rostade saltade mandlar
sichuan- och svartpeppar
salt

Salade de tomates – pappas tomatsallad
1.
Halvera tomaterna och skär dem sedan i skivor eller bitar. Skär salladslöken – även blasten – i tunna skivor. Lägg tomaterna och salladslöken i en skål.
2. Vispa ihop olja och vinäger i en bunke. Salta och peppra. Häll vinägretten över tomaterna, pressa ner vitlöken och rör om i 5 minuter. Strö över persilja och servera.

Tomatsallad på svenska tomater:
1. Värm ugnen till 70 grader.
2. Dela tomaterna och salta dem på snittytan. Placera dem på en lätt oljad ugnsplåt med snittytan ner och baka i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna.
3. Hacka persiljan grovt. Blanda olja, vinäger, soja, senap, honung, sardellkräm, schalottenlök och lite av persiljan i en skål. Smaka av med salt och peppar.
4. Skala och skiva silverlöken tunt. Grovhacka nötterna. Skär tomaterna i bitar och lägg på ett fat. Strö över mandlar, silverlök och resterande persilja och avsluta med att ringla över vinägretten. Klart att servera!