Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Snabb västerbottenpaj med tomater

Foto: Alexander Mahmoud

Supersnabb och smidig latmanspaj som inte kräver mycket jobb eller förberedelser. Ostkrämen går att göra några dagar i förväg.

Ingredienser. Snabb västerbottenpaj med tomater

4 portioner
1 dl ricottaost
1 ägg
1 dl finriven västerbottensost
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
1 rulle kyld smördeg
1 msk olivolja
1-2 dl skivade små tomater, gärna i olika storlekar och färger
Till servering:
olivolja
1 dl finstrimlad salladslök
½ dl hackade örter, t ex persilja och gräslök

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop ricotta, ägg och västerbottensost till en slät kräm. Salta och peppra.
3. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga botten med gaffel och pensla med olja runt kanterna. Bred på västerbottenskrämen.
4. Skiva tomater tunt och lägg på pajen.
5. Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen till fin färg och tills smördegen har puffat upp på kanterna.
6. Ringla över god olivolja på pajen och strössla över salladslök och örter vid servering. Dra gärna några varv med svartpepparkvarnen över pajen innan du serverar den.