Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Socca uttapam

Foto: Karoline Jönsson

Den här rätten, som funkar både som frukost eller en snabb lunch, är verkligen ett hopkok från många av världens kök. ”Pannkakssmeten” är hämtad från den provensalska rätten socca, som egentligen tillagas i ugn. Här steks den på järn och fylls med godsaker från trädgården, med inspiration från Indien och rätterna dosa och uttapam. Toppa med vad du helst önskar, vad trädgården bjuder och efter säsong här är några förslag.

Ingredienser. Socca uttapam

2–3 stycken
Soccasmet:
2 ½ dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
2 msk olivolja + mer till stekning
1 tsk kumminfrön, hela
½ tsk salt
Toppning:
½ dl hackad grön paprika
½ dl hackad färsk oregano eller koriander
1 liten röd lök, hackad
½ chili, hackad
Till servering:
Groddar, skott, skivad blast av den röda löken eller salladslök, chilisås och lite pressad citronsaft.

1. Mortla kumminfröna. Blanda ingredienserna till soccasmeten och låt den stå och svälla åtminstone en timme.
2. Värm stekpannan och häll i lite olja. Häll i smet så att det täcker botten av pannan och toppa med valfria hackade grönsaker. Vänd soccan efter någon minut när ytan har torkat och den har fått fin färg. Stek på andra sidan tills också den fått färg.