Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Spislamm med masalacrème

Det här är en gryta med indiska influenser. Kokar man den på kött med ben får man mer smak på buljongen. Man kan skumma bort fettet under koket om man vill ha en magrare gryta, men lite av smaken försvagas då.
Ingredienser. Spislamm med masalacrème

Portioner: 4-6

1 kg grytbitar av benfritt lammkött eller ca 1,3 kg lammkött med ben
salt
1 msk spiskummin
2 msk smör + 2 msk matolja
1 stor finhackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
½ tsk salt
1 tsk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 msk rökt chili (flingor eller hel som stöts i mortel) eller vanligt chilipulver
½ tsk timjan

Masalacrème:
½ morot
1 palsternacka
½ liter vatten + 1 tsk salt
1 msk masala-curry
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl tjock yoghurt
salt eftersmak

1. Salta köttbitarna och krydda med spiskummin. Låt gärna stå och dra, upp till en halvtimme.

2. Bryn köttet noga i en blandning av smör och olja. Strö över lökhack och vitlökshack och låt det fräsa med några minuter. Lägg över alltsammans i en gryta (eller en tryckkokare).

3. Tillsätt tomat, vatten, salt, tomatpuré, paprikapulver, chili och timjan. Låt sjuda i cirka 70 minuter (eller cirka 25 minuter i tryckkokare). Köttet ska vara trådigt men ändå hålla ihop. Låt gärna svalna och ställ in i kylen över natten – grytan blir saftigare då.

4. Servera med masalacrème, basmatiris och naanbröd.

Masalacrème:
1. Skala moroten och palsternacka och skär dem i småbitar. Koka dessa i vatten och salt under lock i cirka tio minuter. Häll av vattnet. Låt grönsakerna ånga av lite grann.

2. Mixa grönsakerna (eller mosa dem med en potatisstöt).

3. Smaksätt med curry och blanda ner yoghurten. Smaka av med salt.