Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Stekt gröt med päronmos och rårörda lingon

Foto: Alexander Mahmoud

Rynka inte på näsan åt stekt gröt, bara för att det är gammal fattigmanskost. Faktum är att det är jättegott. Lite överraskande har gröt blivit riktigt inne på trendiga krogar, till exempel i Storbritannien och det anordnas visst tävlingar i grötkokning numera. Päronmos är ett mos gjort på päron, i stället för äpplen. Det blir särskilt gott med svenska gråpäron, tycker jag.

Ingredienser. Stekt gröt med päronmos och rårörda lingon

4-5 portioner
½ timme
4 dl havregryn
8 dl vatten
1 tsk salt
25 g smör
Till stekning:
25 g smör + 1 msk matolja
till serveringen:
rårörda lingon eller lingonsylt
päronmos (se recept nedan)

Päronmos:
1 sats, cirka 12 portioner
½ timme
800 g mogna päron (4–5 stycken)
½ dl vatten
3 dl strösocker
2 msk pressad citron

1. Rör samman havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt koka upp. Lägg i 25 g smör. Sjud utan lock i 3-4 minuter under omrörning.
2. Häll upp gröten i en avlång patéform. Låt svalna och ställ in i kylen att kallna och stelna.
3. Stjälp upp gröten på en skärbräda och skär den i skivor. Stek skivorna i omgångar i smör och olja på hög värme, men inte allra högsta, tills skivorna får en lätt stekyta.
4. Servera varmt med päronmos och lingon. Skivorna kan även ätas med mjölk eller stekt bacon.

Päronmos:
1. Skala päronen. Dela dem, kärna ur och skär i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten, socker och citronsaft.
2. Låt sjuda under lock tills päronen är mjuka (tiden kan variera mycket).
3. Mosa dem med en stavmixer eller potatisstöt. Sjud utan lock tills moset tjocknar en aning. Låt svalna och kallna.