Surdeg på råg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

galactic5-500
Foto:AP, AFP

 Virgins rymdskepp för turister. Under testflygning i Mojaveöknen. 58  15 tweets  43 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vann i Boston och Chicago. Skulle ha prisats som årets bästa löpare på söndagen.

Rita-Jeptoo-144
Foto:AP
marenostrum500
Foto:AFP

 150.000 har plockats från havet. Ersätts med mycket mindre EU-insats. 20  6 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Månprogrammet levererar inte bara positiva nyheter för Kina utan också vackra bilder.  Clas Svahns blogg.

manen-244
Foto:Chang’e 5-T1
rosenbad500
Foto:Thomas Karlsson

 Säpo sade nej. Höga skulder hos Kronofogden skälet, enligt Expressen. 297  24 tweets  272 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: