Surdeg på råg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Har funktionsnedsättning. Försvann från restaurang på fredagen. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Norr om Donetsk. Tidningsfotograf dog när han träffades av granateld.

nemtsov500
Foto:Reuters, AP

 President Porosjenko: Nemtsov skulle berätta om rysk inblandning. 371  60 tweets  305 rekommendationer  6 rekommendationer

 Wallström om mordet. ”Alla är djupt tagna av mordet på Nemtsov. Det är ju en avrättning.” 171  13 tweets  157 rekommendationer  1 rekommendationer

margot
Foto:TT
nemtsov_144102
Foto:AFP

 DN:s Michael Winiarski: Var påtänkt som president. Istället blev det Putin. 65  27 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: ”Putins politik uppmuntrar sådana reaktioner” Hårt slag. 15  9 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: