Surdeg på råg

Publicerad 2007-05-18 12:46

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

saturnus_244119
Foto:TT

”Oväntat.” Forskare har noterat tecken på att planeten är på väg att alstra en ny måne. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

uben_144102
Foto:TT

Regissören har nominerats till filmfestivalen i Cannes hederskategori. Un Certain Regard.

129 flickor bortrövade. Rektor tillbakavisar uppgifter att flertalet är fritagna.

Boko Haram pekas ut. Flickor bortförda från skola i Nigeria. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

DN:s Erik Esbjörnsson. ”Elever måltavlor i Boko Harams krig.”

Annons: