Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Surdeg på råg

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

stockholmsbörsen-1000
Foto:TT

 Fall på Stockholmsbörsen. Sparekonomen varnar för att sälja sina aktier nu. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Assa Abloy rasade efter rapport. Dystra kommentarer om Kina.

 Pentagon bekräftar satelliten. Nordkorea kan placera vapen i rymden.

Annons:
mosul-288
Foto:AP

 IS viktigaste fäste i Irak. Tusentals irakiska soldater har samlats på en bas i norra delen av landet.

kulturpris-1000
Foto:Alexander Mahmoud

 ”Kristalliskt verk.” För boken ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.” 82  0 tweets  82 rekommendationer  0 rekommendationer

 Björn Wiman: Att konst kräver hård träning har årets pristagare förstått.

Björn Wiman

 Konstnärerna som bör prisas. Gästerna om sina egna favoriter.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: