Surdeg på råg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Ett tiotal vårdas på sjukhus. Olyckan inträffade i närheten av Alanya. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vet du mer? Mejla www@dn.se.

ebola500
Foto:AP

 Epidemin i en ny fas. Hoppfull tweet av professor Hans Rosling. 50  16 tweets  34 rekommendationer  0 rekommendationer

iss144
Foto:AFP

 Från Kazakstan. En italiensk, en rysk och en amerikansk rymdfarare på väg mot rymdstationen.

Annons:

 Vräkt efter 50 år. Den spanska änkans fall väcker vrede. Nu får hon hjälp av sitt lokala ligalag. 55  4 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

carmen144
Foto:AP
Daniel Sedin
Foto:Bildbyrån

 Debuterade för 14 år sedan. Jubilerar mot Chicago – men ligger ändå i lä mot tvillingbrodern.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: