Surdeg på råg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

skalle
Foto:TT, Fredrik Funck

 Regeringen ska fatta beslut om skallsamling. Delar kan lämnas tillbaka. 7  1 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

skall
Foto:Fredrik Funck

 Svensk rasbiologi. 800 kranier i pappkartonger. DN fick unikt tillträde den mörka gömman. 857  126 tweets  731 rekommendationer  0 rekommendationer

 Demonstrerar åter i Dresden. Tyska utrikesministern retar sig på Pegida.

pegida144
Foto:AFP
Annons:
tampong_144
Foto:Alamy

 Misstänktes hyra ut svart. Hyresvärden ville bryta kontraktet – då kom den oväntade förklaringen. 137  10 tweets  127 rekommendationer  0 rekommendationer

 Årsdagen av revolutionen. Sköts när hon förde blommor till Tahrirtorget. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: