Surdeg på råg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner:

Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten, 45 grader

Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten, 45 grader

Här är ett recept på surdeg som du kan använda till flera brödbak.

STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.

Annons:

2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.

3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.

STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.

2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Via Popcorn Time. Filmbranschen planerar att börja fakturera svenskar som pirattittar på film. 15  3 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

dator288
Foto:Rebeka Uhlin
Annons:
gw-1000
Foto:SVT, Läsarbild

 Kriminologen om överfallet. Tar upp händelsen i SVT:s Veckans brott. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Deveaux anhållen i sin frånvaro. Kan bli internationellt efterlyst. 25  17 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Förnekar order om överfall. Rögletränaren om samtalet. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 10746  63 tweets  10678 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: