Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Tom kha hed

Foto: Karoline Jönsson

Den här thaiinspirerade grytan kan lagas i många olika variationer och skepnader. Den har blivit en ständigt återkommande favoriträtt.

Ingredienser. Tom kha hed

4 portioner
2 stora gula lökar
½ grön chili
3 stjälkar blekselleri
1 liter små ängschampinjoner/champinjoner
olivolja till stekning
1 burk kokosmjölk
5 limeblad
1 citron, skalet
4 dl vatten
1 tetra kikärter (400 g)
1×1 cm färsk gurkmeja
salt
svartpeppar
hackad koriander

1. Skala och hacka löken, hacka chilin och slanta sellerin.
2. Fräs på medelvärme tillsammans med champinjonerna i en rymlig kastrull tillsammans med lite olja. När löken mjuknat och börjar få lite färg tillsätter du kokosmjölk, limeblad, citronskalet (bara det yttersta gula som du skalar av med en potatisskalare), vatten och kikärtor.
3. Riv ner gurkmeja och smaka av med salt och svartpeppar. Låt sjuda 10 minuter och toppa grytan med hackad koriander innan servering. Servera med ris.