Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Tusenblad av kål, örter och färskost

Foto: Lina Eriksson

Lägger man ner lite tid så kan man göra en elegant förrätt, ett slags grönsakspaté med milda örtiga smaker för en ljum sensommarkväll.

Ingredienser. Tusenblad av kål, örter och färskost

10 förrättsportioner
avrinning + ½ timme
cirka 16 stora blad av sommarvitkål och/eller spetskål
4 dl tjock yoghurt (10-12 %)
1 dl basilika
2 msk hackad gräslök
½ tsk sellerisalt eller torkad libbsticka eller torkad salvia
1 tsk finhackad vitlök
1 dl kvarg
2 msk olivolja
svartpeppar
salt efter smak
1 burk sardeller

1. Häll upp yoghurten i ett par kaffefilter i kaffekoppar och låt droppa av i 3-4 timmar i kylen så att den blir riktigt tjock.
2. Lossa 16 stora kålblad från ett eller ett par kålhuvuden (resten får man spara till annat). Koka upp vatten och salt och lägg i kålen. Låt koka i 5 minuter. Häll av i durkslag och spola kallt. Lägg på handduk så kålbladen blir torra.
3. Mixa basilika, gräslök och sellerisalt med vitlök och kvarg till en slät röra. Blanda denna med olivolja, svartpeppar och yoghurten. Smaka av med salt (men gör den inte för salt). Skär sardellerna i tunna strimlor.
4. I en avlång bak- eller patéform, lägg i två blad med kål, stryk på örtröran, fördela några sardeller och fortsätt varva så. Avsluta med två kålblad. Banka formen i köksbänken några gånger för att göra patén mer kompakt. Sätt in i kylen och låt stå minst en timme.
5. Skär upp patén i skivor och servera på assietter eller på ett stort serveringsfat.