Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Ugnsbakad färsk vitlök

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

4 färska vitlökar
rikligt med havssalt
2 msk olivolja

Färsk vitlök – alltså den som har någon decimeter stjälk och ofta lite lilafärgad – dyker upp allt oftare i butikerna. Sådan blir god om man ugnsbakar den lätt saltad och bestruken med olivolja. Det här receptet går att kombinera med helstekt oxfilé.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa vitlökarna (skär bort eventuella torr eller ful blast) och klyv dem på längden.

Annons:

2. Lägg halvorna – med snittytan uppåt – på en smord plåt. Salta och pensla med olja. Sätt in i ugnen.

3. Låt baka i 10 minuter och sänk värmen till 125 grader (nu kan den brynta oxfilén sättas in om den tillagas samtidigt) och låt vitlöken långsamt mjukna i 30–40 minuter. Ta ut och servera på en gång.

Tillhörande recept:
Helstekt oxfilé med paprika- och pepparsås

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

arbetsformeldingen
Foto:TT

 Arbetslöshetssiffror. Arbetslösa utrikes födda är snart fler: ”Krävs insatser.”

 Man i 40-årsåldern förd till sjukhus. Mordförsök på studio i Stockholm.

slottssprinten-2-1000
Foto:AOP, TT

 Kalla utslagen. DN rapporterar direkt om Slottssprinten i Stockholm.

 Guide till Slottssprinten. Emil Jönsson om taktiken som krävs för seger.

 DN:s Johan Esk: Det är en ny skiddrottning i stan.

esk-288
Annons:
RPS_magda
Foto:DN

 Rakt på sak. MP:s förhandlare om begränsningarna av flyktingpolitiken.

 Polisinsats i Sollentuna. Ska inte finnas hotbild mot andra, enligt polisen.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: