Ugnsbakad färsk vitlök

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ingredienser

Portioner: 4 småportioner

4 färska vitlökar
rikligt med havssalt
2 msk olivolja

Färsk vitlök – alltså den som har någon decimeter stjälk och ofta lite lilafärgad – dyker upp allt oftare i butikerna. Sådan blir god om man ugnsbakar den lätt saltad och bestruken med olivolja. Det här receptet går att kombinera med helstekt oxfilé.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa vitlökarna (skär bort eventuella torr eller ful blast) och klyv dem på längden.

Annons:

2. Lägg halvorna – med snittytan uppåt – på en smord plåt. Salta och pensla med olja. Sätt in i ugnen.

3. Låt baka i 10 minuter och sänk värmen till 125 grader (nu kan den brynta oxfilén sättas in om den tillagas samtidigt) och låt vitlöken långsamt mjukna i 30–40 minuter. Ta ut och servera på en gång.

Tillhörande recept:
Helstekt oxfilé med paprika- och pepparsås

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

kobane
Foto:Anders Hansson

 Kobane. Ferhan Ramo vill åka hem: ”Den dagen blir jag född på nytt.” 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 IS tar på sig skulden. Angriparna sköt raketer och utlöste en bilbomb. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stopp på E6 efter olycka. Kraftigt snöfall det kommande dygnet väntas ställa till problem i trafiken.

sno_244119
Foto:TT
lööf
Foto:Magnus Hallgren Centerledaren Annie Lööf i DN:s studio.

 Lööf i DN:s ”Rakt på sak”: Ska kunna bli arbetskraftsinvandrare. 410  50 tweets  359 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Kungar och guldbaggar samsas i veckans test.  Nutidstestet v. 5. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: