Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Vanilj- och vit chokladmaräng med gräddfluff, jordgubbar och citronsocker

Foto: Alexander Mahmoud

Segt, sött, frasigt, syrligt, fluffigt och gräddigt – allt i ett!! Marängen går bra att göra ett par dagar i förväg, förvara den torrt. Citronsocker är en riktig sommarfavorit, passar också perfekt att strössla över pannkakor och yoghurt.

Ingredienser. Vanilj- och vit chokladmaräng med gräddfluff, jordgubbar och citronsocker

8 portioner
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 krm vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
100 g vit choklad
Toppning:
3 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

1 msk av citronsockret (se nedan)
Citronströsslade bär:
½ liter färska jordgubbar
125 g färska hallon
skal från ½ citron
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggvitor och -gulor i olika skålar.
2. Häll äggvitor, strösocker och vaniljsocker i en ren bunke, helst rostfri.
3. Ställ skålen över lätt kokande vattenbad. Värm upp äggvitemassan till 55-60 grader under vispning till sockret smält ut och äggvitesmeten är fluffig och vit. 
4. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängen blivit kall. Lättast är att vispa i maskin eftersom smeten blir seg och tung.
5. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger på slutet, vispa en kort stund till.
6. Grovhacka chokladen och vänd ner i marängsmeten.
7. Klicka ut marängsmeten med sked på plåt med bakplåtspapper till rund form, ca 20 cm i diameter och ca 5 cm hög.
8. Sätt in marängen i mitten av ugnen. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in botten för att marängen ska behålla den vita färgen. Grädda marängbottnen cirka 1 ½ timme tills den släppt i botten.
9. Citronsocker: Riv bort det allra yttersta gula på citronen med rivjärn. Blanda socker och citronskal. (Allt socker kommer inte gå åt men det är gott att använda till annat)
10. Vispa grädden fluffig tillsammans med 1 msk citronsocker, blanda med vispad yoghurt.
11. Klicka över gräddfluff på marängen och lägg ett berg av jordgubbar och hallon över, strössla över citronsocker.