På väg mot Bocuse d'Or

Lång resa mot kock-VM

Publicerad 2012-01-23 13:36

Adam Dahlberg provar sig fram i köket för att komma fram till vilken slags kyckling han ska tävla med i kocktävlingen Bocuse d
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Världens finaste kocktävling heter Bocuse d’Or och hålls vartannat år i Lyon, stjärnkocken Paul Bocuses hemstad i Frankrike.

För knappt ett år sedan kom Tommy Myllymäki tvåa i tävlingen och redan nu står nästa års Sverige-representant, Adam Dahlberg, och provlagar för att om ett år kunna presentera världens godaste maträtt.

I juni utsåg Gastronomi Sverige, den organisation som tar fram Sveriges kandidat, Adam till Sveriges tävlande. Det första delmålet är att placera sig tillräckligt bra i den europeiska delfinalen som avgörs 20–21 mars, och på så sätt säkra en plats i den stora tävlingen.

– Visst är teknik och presentation viktigt, men viktigast är ändå smaken, säger han och börjar genast prata om kyckling.

Kyckling är en av huvudråvarorna till de rätter som ska lagas vid EM-finalen, de andra är sjötunga och räkor. Resultatet ska bli en fågel- och en fiskrätt för fjorton personer, med vardera tre garnityr och en sås.

Vilken kyckling som ska användas är noga specificerat: Två franska kycklingar av märket Label Rouge, som ska väga mellan 1,5 och 1,8 kg styck.

– Vi har provat alla tänkbara tillagningsmetoder för att hitta vad som är absolut godast: färserad, stekt, kokt, friterad ... Om vi bestämmer oss för stekt kyckling måste den smaka så mycket stekt kyckling det bara går.

Kan du inte bara servera världens bästa grillade kyckling?

– Jo, rent teoretiskt, men praktiskt går det inte att få fjorton likadana portioner då och allt blir inte perfekt. Bröstet blir klart innan klubborna är genomstekta, låren kanske kommer till sin rätt bäst om de steks hårt medan bröstköttet blir optimalt om man lågtemperaturbakar det.

När Adam Dahlberg och hans coach Peter Jelksäter hittar det perfekta sättet att tillaga kycklingen återstår att bestämma tillbehören och såsen.

– Garnityren måste vara spännande och jättegoda att äta separat, men de måste också fungera tillsammans och lyfta huvudråvaran, säger Adam. Man kan tänka som man gör med söndagssteken: där är de perfekta tillbehören den kokta potatisen, de ugnsrostade grönsakerna och gelén. Men huvudråvaran och såsen är hjärtat. Det ska vara mycket sås!


Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

polen
Foto:Lukasz Szelemej/AP Amerikanska fallskärmsjägare på plats i Polen på onsdagen.

Ska ha återtagit stad. Upprorsmän i Slovjansk förbereder sig på anfall. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Mynt markerar annektering av Krim. Specialutgåva i Ryssland.

Madeleine-Mccann-144
Foto:AP

Försvunna Medeleine McCann. 18 fall där en man tagit sig in i semesterhem i trakten där den brittiska familjen bodde i Portugal. 24  4 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Daniel Poohl, chefredaktör för Expo: Uppdrag Gransknings reportage är en hjärtskärande och skrämmande berättelse om hat, hot och våld. 222  63 tweets  159 rekommendationer  0 rekommendationer

poohl
Foto:TT

Nationaldemokraterna läggs ned. Enligt partiledare Marc Abramsson. 30  17 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons: