På väg mot Bocuse d'Or

Lång resa mot kock-VM

Adam Dahlberg provar sig fram i köket för att komma fram till vilken slags kyckling han ska tävla med i kocktävlingen Bocuse d
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ålder: 34 år
Bor: Skanstull i Stockholm
Bakgrund: Ville bli rockstjärna men kom fram till att det inte passade honom. Satsade i stället på att bli kock.
Utbildning: Har gått restaurang­gymnasium, jobbat på svenska stjärn­krogar. Driver Adam & Albin Matstudio.
Varför tävla i Bocuse d’Or: ”Det är det största man som kock kan utsätta sig för, men jag är egentligen ingen tävlingskille. Jag är bara en väldigt dålig förlorare.”

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Världens finaste kocktävling heter Bocuse d’Or och hålls vartannat år i Lyon, stjärnkocken Paul Bocuses hemstad i Frankrike.

För knappt ett år sedan kom Tommy Myllymäki tvåa i tävlingen och redan nu står nästa års Sverige-representant, Adam Dahlberg, och provlagar för att om ett år kunna presentera världens godaste maträtt.

Annons:

I juni utsåg Gastronomi Sverige, den organisation som tar fram Sveriges kandidat, Adam till Sveriges tävlande. Det första delmålet är att placera sig tillräckligt bra i den europeiska delfinalen som avgörs 20–21 mars, och på så sätt säkra en plats i den stora tävlingen.

– Visst är teknik och presentation viktigt, men viktigast är ändå smaken, säger han och börjar genast prata om kyckling.

Kyckling är en av huvudråvarorna till de rätter som ska lagas vid EM-finalen, de andra är sjötunga och räkor. Resultatet ska bli en fågel- och en fiskrätt för fjorton personer, med vardera tre garnityr och en sås.

Vilken kyckling som ska användas är noga specificerat: Två franska kycklingar av märket Label Rouge, som ska väga mellan 1,5 och 1,8 kg styck.

– Vi har provat alla tänkbara tillagningsmetoder för att hitta vad som är absolut godast: färserad, stekt, kokt, friterad ... Om vi bestämmer oss för stekt kyckling måste den smaka så mycket stekt kyckling det bara går.

Kan du inte bara servera världens bästa grillade kyckling?

– Jo, rent teoretiskt, men praktiskt går det inte att få fjorton likadana portioner då och allt blir inte perfekt. Bröstet blir klart innan klubborna är genomstekta, låren kanske kommer till sin rätt bäst om de steks hårt medan bröstköttet blir optimalt om man lågtemperaturbakar det.

När Adam Dahlberg och hans coach Peter Jelksäter hittar det perfekta sättet att tillaga kycklingen återstår att bestämma tillbehören och såsen.

– Garnityren måste vara spännande och jättegoda att äta separat, men de måste också fungera tillsammans och lyfta huvudråvaran, säger Adam. Man kan tänka som man gör med söndagssteken: där är de perfekta tillbehören den kokta potatisen, de ugnsrostade grönsakerna och gelén. Men huvudråvaran och såsen är hjärtat. Det ska vara mycket sås!


(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Signalfel söder om Stockholm. Inställda tåg och kraftiga förseningar. 24  10 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

snöpuff_500
Foto:Aaron Lynett/Reuters

 Ett års snö på ett dygn. Familjen Lundquist i Buffalo har skottat i dagar. 66  3 tweets  63 rekommendationer  0 rekommendationer

Carola-144
Foto:TT

 Aktuell i ”Så mycket bättre”. Berättar om sin gayförälskelse och självmordstankarna.

Annons:

 Vittnar om våldet i stjärnköken. Nu träder svenska kockar fram och berättar om machokulturen.

DanyelCouet
Foto:Jenny Grimsgård
Nutidstestetv47.500
Foto: Lars Lindqvist, Krister Göransson, Lindsay DeDario/Reuters

Huvudstadsutmanare, Arthur och köldchock.  Gör veckans Nutidstest.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: