Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
På väg mot Bocuse d'Or

Lång resa mot kock-VM

Bokmärk artikel
Adam Dahlberg provar sig fram i köket för att komma fram till vilken slags kyckling han ska tävla med i kocktävlingen Bocuse d'Or.

Foto: Anette Nantell Adam Dahlberg provar sig fram i köket för att komma fram till vilken slags kyckling han ska tävla med i kocktävlingen Bocuse d'Or.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ålder: 34 år
Bor: Skanstull i Stockholm
Bakgrund: Ville bli rockstjärna men kom fram till att det inte passade honom. Satsade i stället på att bli kock.
Utbildning: Har gått restaurang­gymnasium, jobbat på svenska stjärn­krogar. Driver Adam & Albin Matstudio.
Varför tävla i Bocuse d’Or: ”Det är det största man som kock kan utsätta sig för, men jag är egentligen ingen tävlingskille. Jag är bara en väldigt dålig förlorare.”

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Världens finaste kocktävling heter Bocuse d’Or och hålls vartannat år i Lyon, stjärnkocken Paul Bocuses hemstad i Frankrike.

För knappt ett år sedan kom Tommy Myllymäki tvåa i tävlingen och redan nu står nästa års Sverige-representant, Adam Dahlberg, och provlagar för att om ett år kunna presentera världens godaste maträtt.

Annons:

I juni utsåg Gastronomi Sverige, den organisation som tar fram Sveriges kandidat, Adam till Sveriges tävlande. Det första delmålet är att placera sig tillräckligt bra i den europeiska delfinalen som avgörs 20–21 mars, och på så sätt säkra en plats i den stora tävlingen.

– Visst är teknik och presentation viktigt, men viktigast är ändå smaken, säger han och börjar genast prata om kyckling.

Kyckling är en av huvudråvarorna till de rätter som ska lagas vid EM-finalen, de andra är sjötunga och räkor. Resultatet ska bli en fågel- och en fiskrätt för fjorton personer, med vardera tre garnityr och en sås.

Vilken kyckling som ska användas är noga specificerat: Två franska kycklingar av märket Label Rouge, som ska väga mellan 1,5 och 1,8 kg styck.

– Vi har provat alla tänkbara tillagningsmetoder för att hitta vad som är absolut godast: färserad, stekt, kokt, friterad ... Om vi bestämmer oss för stekt kyckling måste den smaka så mycket stekt kyckling det bara går.

Kan du inte bara servera världens bästa grillade kyckling?

– Jo, rent teoretiskt, men praktiskt går det inte att få fjorton likadana portioner då och allt blir inte perfekt. Bröstet blir klart innan klubborna är genomstekta, låren kanske kommer till sin rätt bäst om de steks hårt medan bröstköttet blir optimalt om man lågtemperaturbakar det.

När Adam Dahlberg och hans coach Peter Jelksäter hittar det perfekta sättet att tillaga kycklingen återstår att bestämma tillbehören och såsen.

– Garnityren måste vara spännande och jättegoda att äta separat, men de måste också fungera tillsammans och lyfta huvudråvaran, säger Adam. Man kan tänka som man gör med söndagssteken: där är de perfekta tillbehören den kokta potatisen, de ugnsrostade grönsakerna och gelén. Men huvudråvaran och såsen är hjärtat. Det ska vara mycket sås!


Digital prenumeration

Mer från förstasidan

skatteverket-1000
Foto:TT

 Enligt Skatteverket. ”Använd ditt sunda förnuft och sluta vara så naiv.” 150  12 tweets  137 rekommendationer  1 rekommendationer

guillou-1000
Foto:DN, Rex

 Har själv skjutit lejon i Afrika. Sågar Walter Palmer för hur Cecil dog. 281  35 tweets  246 rekommendationer  0 rekommendationer

 Riskerar fängelse. Männen som deltog i dödandet har ställts inför rätta. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kommentar. Walter Palmer avhumaniseras av lynchmobben, skriver DN:s Afrikakorrespondent. 21  5 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

esbjornsson-288

 Svenska experterna är delade. ”Med pilbåge stör man inte i naturen.” 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Swefilm

Sajten fungerar fortfarande.  ”Att stänga ner sajter är inte så enkelt för oss.” 46  14 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

 Linus Larsson: Branschens värsta fiende faller.

 Filmsajten Swefilmer. Stängs efter husrannsakan. 687  0 tweets  687 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
varoufakis-1000
Foto:AP

 Planerade hacka skattemyndigheten. Immunitet kan upphävas. 34  22 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tensta. Hundratals hade anmält sig på Facebook – men det var bara 28 personer som dök upp. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

pride-288
Foto:Lisa Mattisson
Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: