På väg mot Bocuse d'Or

Lång resa mot kock-VM

Adam Dahlberg provar sig fram i köket för att komma fram till vilken slags kyckling han ska tävla med i kocktävlingen Bocuse d
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ålder: 34 år
Bor: Skanstull i Stockholm
Bakgrund: Ville bli rockstjärna men kom fram till att det inte passade honom. Satsade i stället på att bli kock.
Utbildning: Har gått restaurang­gymnasium, jobbat på svenska stjärn­krogar. Driver Adam & Albin Matstudio.
Varför tävla i Bocuse d’Or: ”Det är det största man som kock kan utsätta sig för, men jag är egentligen ingen tävlingskille. Jag är bara en väldigt dålig förlorare.”

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Världens finaste kocktävling heter Bocuse d’Or och hålls vartannat år i Lyon, stjärnkocken Paul Bocuses hemstad i Frankrike.

För knappt ett år sedan kom Tommy Myllymäki tvåa i tävlingen och redan nu står nästa års Sverige-representant, Adam Dahlberg, och provlagar för att om ett år kunna presentera världens godaste maträtt.

Annons:

I juni utsåg Gastronomi Sverige, den organisation som tar fram Sveriges kandidat, Adam till Sveriges tävlande. Det första delmålet är att placera sig tillräckligt bra i den europeiska delfinalen som avgörs 20–21 mars, och på så sätt säkra en plats i den stora tävlingen.

– Visst är teknik och presentation viktigt, men viktigast är ändå smaken, säger han och börjar genast prata om kyckling.

Kyckling är en av huvudråvarorna till de rätter som ska lagas vid EM-finalen, de andra är sjötunga och räkor. Resultatet ska bli en fågel- och en fiskrätt för fjorton personer, med vardera tre garnityr och en sås.

Vilken kyckling som ska användas är noga specificerat: Två franska kycklingar av märket Label Rouge, som ska väga mellan 1,5 och 1,8 kg styck.

– Vi har provat alla tänkbara tillagningsmetoder för att hitta vad som är absolut godast: färserad, stekt, kokt, friterad ... Om vi bestämmer oss för stekt kyckling måste den smaka så mycket stekt kyckling det bara går.

Kan du inte bara servera världens bästa grillade kyckling?

– Jo, rent teoretiskt, men praktiskt går det inte att få fjorton likadana portioner då och allt blir inte perfekt. Bröstet blir klart innan klubborna är genomstekta, låren kanske kommer till sin rätt bäst om de steks hårt medan bröstköttet blir optimalt om man lågtemperaturbakar det.

När Adam Dahlberg och hans coach Peter Jelksäter hittar det perfekta sättet att tillaga kycklingen återstår att bestämma tillbehören och såsen.

– Garnityren måste vara spännande och jättegoda att äta separat, men de måste också fungera tillsammans och lyfta huvudråvaran, säger Adam. Man kan tänka som man gör med söndagssteken: där är de perfekta tillbehören den kokta potatisen, de ugnsrostade grönsakerna och gelén. Men huvudråvaran och såsen är hjärtat. Det ska vara mycket sås!


(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

brasse
Foto:Fredrik Sandberg/TT

 Blev 69 år. Skådespelaren ”Brasse” Brännström är död. 975  42 tweets  930 rekommendationer  3 rekommendationer

 Magnus Härenstam: Ledsen och förtvivlad över hans bortgång. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Björn Wiman: Framför allt var ”Brasse” Brännström barnens man. 48  31 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildspecial: Lars Erik ”Brasse” Brännströms karriär i bilder. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Detta är riktiga slagskämpar.” Torgmöte i Stockholm på lördagen. 674  52 tweets  622 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svensk nazilinje provocerar FN. SVP får fortsätta med propagandan. 97  5 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flera omhändertagna i Gävle. Vid Svenskarnas partis torgmöte.

Annons:
putin
Foto:Mikhail Klimentjev/AFP

 Talade till ungdomar: Vi måste alltid stå beredda att slå tillbaka. 112  20 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare den 30 augusti: Bluffmakaren i Moskva. 9  1 tweets  6 rekommendationer  2 rekommendationer

 Höjd beredskap i Sverige. Efter Rysslands agerande i Ukraina. 35  4 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina söker skydd hos Nato. Enligt premiärministern. 29  0 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

I onsdags skrev någon i Kanadas Natodelegation en tweet och bifogade en karta.  Läs mer. 50  14 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Banbrytande djurförsök. Med den experimentella ebolamedicinen ZMapp.

”Väljarna säger sitt – sen tar jag ansvar”

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Samtal om framtiden. 90  12 tweets  78 rekommendationer  0 rekommendationer

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Hela sändningen. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 SvD/Sifo: Sverigedemokraterna blir vågmästare. 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

knorr
Foto:TT

DN Valfrågekollen jämför partiernas åsikter i en rad frågor.  Vad tycker du? Testa själv!

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: