Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Reportage

Nya mattrender – framtidens smaker

Foto: Fredrik Funck

DN:s Jens Linder skannar av samtiden på jakt efter framtidens smaker och bjuder på soppa, bröd, spett och sallad. Linder ser nya kulturer sätta spår i matlagningen. Här är hans krönika och fyra olika recept.

Jens Linders krönika: ”Jag har valt fyra kulturer (och fyra rätter) som med stor sannolikhet kommer få det att vattnas i munnen.”

Bolani – afghanska pannbröd. De här tunna stekta bröden är så goda när de är nystekta.

Persiska spett med lamm och lever. Jag har använt en teknik där man marinerar kött i riven lök och citrus.

Romsk gulaschsoppa. Förr kunde soppan innehålla kanin eller fasan. I dag fungerar nog kyckling bäst.

Syrisk sallad. Det här är en komplex sallad som skulle överglänsa de flesta konkurrenter i food trucks.